Mikael Appelgren med en ny generation pingisspelare i SL-hallen.

Idrottsföreningar kan kastas ut – ska göra plats för museum

Uppdaterad
Publicerad

Nu kan idrottsföreningarna tvingas flytta från SL-hallen. Landstinget har ingenstans att göra av sitt Spårvägsmuseum – då kan idrottsklubbarna kastas ut.

SL-hallen i Midsommarkransen har funnits sedan mitten av 1960-talet. I hallen tränar bland annat Spårvägens pingisklubb som har fostrat stjärnor som J-O Waldner och Mikael Appelgren.

Nu kan klubben tvingas bort från lokalen och Mikael Appelgren är mycket oroad över att klubben kan kastas ut.

– J-O och jag är uppväxta i den där hallen. Vi har tränat där sen tidigt 70-tal, säger han.

700 ungdomar tränar i Spårvägens pingisklubb och i hallen finns också Stockholms innebandycenter och pensionärsgrupper. Alla kan tvingas flytta inom en snar framtid.

– Det här får inte hända, säger Mikael Appelgren.

Miss av landstinget

Anledningen till att idrottsföreningarna kan tvingas flytta är att SL söker efter en ny plats för Spårvägsmuseet.

Museet ska flytta från Söderhallen eftersom Stockholms läns landsting har sålt marken till Stockholms stad som ska bygga bostäder.

Marken såldes redan 2010 och tanken har hela tiden varit att museet skulle flytta till Norra Djurgårdsstaden och det gamla gasverket. När man började undersöka lokalen för ungefär ett år sedan visade det sig dock att den var väldigt förorenad och att en inflytt skulle kräva ett saneringsarbete som skulle bli långt dyrare än planerat.

– Det var en felbedöming. Det visade sig bli mycket mycket svårare och dyrare än vi trott, säger Suss Forssman Thullberg, kommunikationschef på landstingets trafikförvaltning.

”Inga andra alternativ”

Landstinget började undersöka alternativ och i nuläget finns bara ett enda – idrottshallen i fråga.

– Vi har just nu inga andra alternativ. Det är inte lätt att hitta en lokal till ett spårvägsmuseum, säger Suss Forssman Thullberg på SL.

Nu utreder man tillsammans med Stockholms stad om idrottsföreningarna kan flyttas till alternativa lokaler. Om det blir så kan de tvingas flytta redan om ett år. Museet ska flyttas våren 2018, men lokalen måste förberedas och byggas om innan dess.

– Vi vill naturligtvis inte sätta ungdomarna på gatan, men vi behöver också hitta en lokal till museet, säger Suss Forssman Thullberg.

”Katastrof”

Mikael Appelgren tränar idag ungdomar i hallen. Han säger att en flytt skulle vara en katastrof för föreningen Spårvägen.

– Det vi bedriver är en institution, och vi växer! Vi skulle behöva en hall till, inte flytta ut, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer