• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Gävle kommun. Det brinner i en återvinningscentral i återvunnen plast på Stena recycling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Idrottsklubbarnas polisnota fastslagen

Uppdaterad
Publicerad

Förvaltningsrätten slår fast att fem idrottsaktiebolag ska ersätta Polismyndighetens kostnader för att hålla ordning på fotbolls- och ishockeymatcher.

Det var i oktober 2011 som Polismyndigheten i Stockholms län beslutade att de idrottsaktiebolag som anordnar bland annat ishockey- och fotbollsmatcher, ska ersätta myndighetens kostnader för ordningshållning.

AIK Fotboll AB, Djurgårdens Elitfotboll AB, Hammarby Fotboll AB, AIK Ishockey AB och Djurgården Hockey AB har alla överklagat beslutet. Men förvaltningsrätten ändrar alltså inte polismyndighetens beslut.

En avgift bolagen ska stå för

Idrottsaktiebolagen har invänt att polisens avgiftsuttag står i strid med grundlag eftersom det egentligen handlar om ett skatteuttag. Flera bolag har också sagt att polisinsatsen varit onödig omfattande vid matcher.  

Förvaltningsrätten står dock fast vid att polismyndighetens ersättning är en avgift och inte en skatt, därför ska bolagen betala.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Polisnotor för evenemang

Mer i ämnet