Ikea-varuhuset Kungens Kurva ska renoveras både på in- och utsidan. Foto: Lisa Liljefors

Ikea miljardinvesterar i Stockholm – öppnar nya varuhus

Uppdaterad
Publicerad

Två stora varuhus och en visningsbutik i city räcker inte för möbeljätten Ikea, inom de närmaste fyra åren ska de öppna ytterligare fyra butiker i Stockholmsområdet. Men var är ännu oklart.

De fyra nya varuhusen ska vara mindre i storlek än ett klassiskt varuhus. De blir mellan 800 och 15 000 kvadratmeter stora, vilket kan jämföras med varuhuset i Kungens kurva som ligger på 63 000 kvadratmeter. En av de fyra butikerna blir en planeringsstudio, likt den redan befintliga som säljer kök i Moodgallerian i Stockholm city.

De nya varuhusen ska etableras på platser som kompletterar Kungens kurva och Barkarby.

– Vi har tittat på hela Stockholms län, men idag kan vi inte berätta exakt var eller när, det får vi dela med oss av vid senare tillfälle, säger Cia Fritzson Gårdnäs, regionchef på Ikea.

500 arbetstillfällen skapas

Investeringen beräknas kosta 1,7 miljarder och generera 500 nya arbetstillfällen. Förutom de fyra nya varuhusen, så renoveras också varuhusen i Kungens kurva och Barkarby.

– Vi kommer närmare stockholmarna där de finns i deras vardag, säger Cia Fritzson Gårdnäs, regionchef på Ikea.

Ikea öppnade sitt första varuhus i Stockholm 1965 i Kungens Kurva. Byggnaden har blivit ett landmärke och är idag kulturminnesmärkt. 1993 öppnade varuhuset i  Barkarby och 2016 invigdes Ikeas första planeringsstudio i Sverige, IKEA Kök, på Regeringsgatan 65.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.