Foto: TT

Inbrotten minskar i landet – men ökar i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Villa- och lägenhetsinbrotten minskar sett över hela landet, men i vissa regioner som Stockholm har de tvärtom ökat över 20 procent. Dessutom är Stockholm den enda regionen med fler lägenhetsinbrott än villainbrott.

– Det är många som bor där och det finns gott om bostäder. Det är ett utbrett smörgåsbord för tjuvarna, säger Göran Landvall, kommissarie vid Noa, polisens Nationella operativa ledning.

Jämfört med 2015 har bostadsinbrotten i polisregion Stockholm, vilket inkluderar Stockholms län och Gotland, ökat med 23 procent. Det visar ny statistik från polisens Nationella operativa avdelning (Noa).

Två stopp i Stockholm på ligornas turne

Många av bostadsinbrotten utförs av internationella ligor som kommer till Stockholm via färjor österifrån.

– De kommer till Sverige via Stockholm. Även om ligorna åker land och rike runt så kommer de sen tillbaka till Stockholmsområdet, så de är där två gånger på sin turne, säger Göran Landvall.

Det är de internationella, organiserade stöldligorna som står för ökningen av inbrott. Uppskattningsvis begås hälften av alla bostadsinbrott av dessa ligor.

Foto: SVT Grafik

I de nordligaste länen minskade villainbrotten med 26 procent om man jämför fjolårets siffror med 2015. Samma utveckling ser man i de södra länen, där inbrotten gått ned med 37 procent.

– I norra och södra landet har samarbetet mellan polis och kommun kommit mycket längre. Det är en parameter som är väldigt viktig i det förebyggande arbetet.

Pågående process

I andra delar av landet har man även kommit längre i arbetet med att identifiera serier av inbrott och gärningsmännen bakom dem.

En väl fungerande brottssamordning inom polisen har genererat framgångsrika spaningsoperationer och man har därmed avbrutit kedjan, menar Landvall.

Göran Landvall.

– Det är som ett blomfält. Blommorna blommar ju ut vid olika tider även om det är samma typ av blommor. Det är en process som pågår och förhoppningsvis ser vi samma resultat i Stockholm om den här processen får fortsätta.

Fler lägenhetsinbrott i Stockholm

Generellt i landet sker fler inbrott i villor än i lägenheter. Enligt Landvall gäller detta alla regioner utom Stockholm, där förhållandet är omvänt. Han tror att villor är mer intressanta ur tjuvens perspektiv.

– Han tänker ju så, tjuven. Vem bor innanför dörren på en lägenhet? Det kan mycket väl vara direktörer och annat rikt folk, men det kan också vara en 18-årig kille som precis flyttat hemifrån och sover på en madrass på golvet. Det hittar du kanske inte i en villa, säger Göran Landvall.

  1. Internationella organiserade ligor som kommer till Sverige för att begå inbrott.
  2. Lokala förmågor. Missbrukare som begår inbrott för att klara av sin egen vardag.
  3. Ungdomar som inte sällan begår inbrott under skollov då de har mycket fritid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mer Stockholm
Mer Nyheter