Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se det stoppade bygget som fortsätter pågå på Smedsudden Foto: Ellen Pan/SVT

Infekterat byggbråk vid populära badplatsen i Stockholm: ”Surrealistiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Ett infekterat byggbråk har blossat upp på Smedsudden på Kungsholmen. Grannar menar att krogen Eden, som öppnade förra året, är störande och skapar stök. Men trots att stadsbyggnadsnämnden nekat bygglov så fortsätter förberedelserna inför sommarsäsongen.

– Jag förstår att det sticker i ögonen, säger nattklubbsprofilen Jakob Grandin som driver Eden.

Det är en nybyggnad av containerförråd, barbyggnad, DJ-bås och ett plank som nämnden har sagt nej till. Beslutet togs den 20 april, men när SVT besöker platsen den 4 maj pågår bygget för fullt.

Avslaget motiveras med att expansionen skulle inskränka allmänhetens möjligheter att använda platsen för rekreation och friluftsliv.

Ska sänka ljudet

Samtidigt finns det boende som hyllar verksamheten och tycker att den tillför ett värde till området. Jakob Grandin menar att problematiken ligger hos Stockholms stad där kulturförvaltningen uppmuntrat etableringen, medan stadsbyggnadsnämnden satt stopp.

– Men vi tar de boende på allvar och kommer sänka ljudnivån, säger han.

Det här är dock inte första gången som Eden får bakläxa. Även förra sommaren valde man att bygga utan bygglov, och nekades tillstånd i efterhand.

Kan få vite

Enligt Markus Jansson, jurist på stadsbyggnadskontoret, har man uppmanat Eden att ta bort den förbjudna uteserveringen.

– Om frivillig rättelse inte vidtas kommer ett föreläggande att upprättas som behandlas i stadsbyggnämnden den 15 juni. Det kan förenas med olika verkställighetsmedel, som till exempel vite, skriver han i ett mejl till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.