Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Undvik trängsel under allhelgonahelgen, säger smittskyddsläkaren: Lämna helgen till de som verkligen behöver det. Hör mer i videon ovan.Arkivbild. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Inför allhelgonahelgen: Så här undviker du trängsel på kyrkogården

Uppdaterad
Publicerad

Inför allhelgonahelgen finns en oro för trängsel vid besök på kyrkogårdar och i kollektivtrafiken på väg dig. Därför uppmanar nu smittskyddsläkaren att göra allhelgonahelgen till en allhelgonavecka.

Nästa vecka är allhelgonahelgen, en helg där många traditionellt besöker kyrkogårdar och minneslundar för att tända ljus på gravar. I Stockholm handlar det om tiotusentals personer. Förra året besökte bara under lördagen i allhelgonahelgen över 70 000 stockholmare en kyrkogård.

För att undvika trängsel på kyrkogårdar och på vägen dit samarbetar nu Stockholms stad, Region Stockholm, Storstockholms Lokaltrafi, och Smittskydd Stockholm. Hör tf smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund i videon ovan.

Sprid ut besöken

Uppmaningen är helt enkelt att sprida ut besöken så det blir en allhelgonavecka istället för bara en helt, så alla som kan bör besöka kyrkogården måndag-fredag för att undvika trängsel.

– Försök om möjligt att välja en annan dag för ditt besök än just allhelgonahelgen. Stockholms stads elva kyrkogårdar och begravningsplatser kommer vara öppna hela veckan innan och efter Allhelgonahelgen. Vi välkomnar besökare alla dagar men vädjar till att alla som har möjlighet att välja andra dagar än just allhelgonahelgen. Vi måste vårda varandra, säger Svante Borg, chef för kyrkogårdsförvaltningen i Stockholms stad.

• Gör allhelgonahelgen till en allhelgonavecka.

•  Gör gärna ditt besök på regionens kyrkogårdar, minneslundar, begravningsplatser och andra minnesplatser mellan måndag 26 oktober och fredag 30 oktober.

•  Antalet parkeringsplatser är mycket begränsade. Cykla eller gå till begravningsplatsen om du har möjlighet.

•  Undvik att resa kollektivt. Tunnelbana, bussar och tåg riskerar att bli extra trånga om många vill besöka stora begravningsplatser samma dagar och tider

•  Kliv inte på en buss eller ett tunnelbanetåg där det redan är fullt, utan invänta en avgång där du kan hålla avstånd till andra resenärer ombord.

•  Extra bussar körs mellan Skogskyrkogården- Gullmarsplan lördag 31 oktober.

•  Tänd ett ljus hemma eller välj en annan plats för din minnesstund.

• Tänd ett ljus via någon av de digitala tjänster som flera trossamfund erbjuder.

•  Stanna hemma om du har förkylningssymtom, även om du bara känner dig lite sjuk. Besök minnesplatsen när du blivit frisk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Stockholm

Mer i ämnet