Under nästan två veckor har intensivvårdsavdelningen på Danderyds sjukhus inte fått några nya covid-19-patienter, berättar biträdande överläkaren Kalle Löfström. (Bilden till vänster är från intensivvården vid ett annat sjukhus.) Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT och SVT

Inga covid-19-patienter intensivvårdas på Danderyds sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

De senaste dagarna har inga smittsamma covid-19-patienter vårdats på intensivvårdsavdelningen på Danderyds sjukhus. Det är första gången på mer än tre månader som det händer.

– Det är fantastiskt, säger Kalle Löfström som är biträdande överläkare och ledningsansvarig på intensivvårdsavdelningen på Danderyds sjukhus.

Enligt den officiella statistiken vårdades det under tisdagen och onsdagen noll covid-19-patienter på intensivvårdsavdelningen på Danderyds sjukhus.

I praktiken kan det dock fortfarande finnas patienter som har covid-19 på intensivvårdsavdelningen, men de klassas då inte längre som smittsamma och räknas därför inte in i statistiken över covidpatienter.

– Det finns fortfarande patienter som vårdas i efterförloppet efter covid-19 men vi har ingen smittsam patient. Det är skönt. Men det här är inte över än, säger Kalle Löfström.

Intensivvårdsavdelningen på Danderyds sjukhus tog emot sin första covid-19 den 14 mars och har såhär långt vårdat 110 patienter på avdelningen.

Torsdagens siffror från Region Stockholm visar att totalt 35 covid-19-patienter intensivvårdas på länets akutsjukhus. Som mest fick runt 230 covid-19-patienter intensivvård under en och samma dag i Region Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.