Miljöpartiets gruppledare i Botkyrka kommun, Ali Khalil, fick lämna alla sina uppdrag efter Uppdrag gransknings avslöjande. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Åklagare: Inget brott att erbjuda tusentals röster mot ny moské

Uppdaterad
Publicerad

Åklagarmyndigheten bedömer att inget brott begicks när Miljöpartiets gruppledare i Botkyrka kommun Ali Khalil erbjöd Moderaterna röster i utbyte mot bygglov för en ny moské.

I ett pressmeddelande skriver Åklagarmyndigheten att det inte kommer att inledas någon förundersökning utifrån bedömningen att det inte föreligger anledning att anta att brott har begåtts.

– Jag anser inte att de förfaranden som beskrivs i Uppdrag granskning är otillbörliga, säger Alf Johansson, chefsåklagare vid Riksenheten mot korruption.

I sin bedömning skriver Alf Johansson att det inte är brottsligt att företrädare för vissa grupper framför önskemål eller krav till fördel för en organisations verksamhet. Åklagaren anser att Alby moské kan uppmana medlemmarna att rösta på ett visst parti och att partiet tillgodoser sammanslutningens intressen.

Men om tvång eller pengar varit inblandat så hade situationen varit en annan.

– Om man begär 500 kronor för att rösta på en viss person så kan det vara straffbart som otillbörligt förmånsröstning, men om man erbjuder sig att gå runt och propagera för att rösta på ett visst parti så är det inte straffbart i sig, säger Alf Johansson.

Anmäldes som misstänkt valfusk

Det var i somras som Moderaterna i Botkyrka kommun bjöds in till ett möte i Alby moské. Enligt oppositionsrådet Stina Lundgren (M) erbjöds Moderaterna upp till 3 000 röster från församlingsmedlemmar i utbyte mot att partiet såg till att församlingen beviljades bygglov till en ny moské. Moderaterna tackade nej till erbjudandet.

Mötet skedde på initiativ av Miljöpartiets dåvarande gruppledare i kommunen, Ali Khalil. Efter Uppdrag gransknings reportage tvingades Ali Khalil lämna alla sina uppdrag och händelsen anmäldes som misstänkt valfusk till Riksenheten mot korruption.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer