Tingsrätten/Övervakningsbilder på mannen som rånade en man som låg på t-banespåret vid Sandsborg. Foto: ABC/Scanpix.

Ingen straffskärpning för t-banetjuven

Uppdaterad
Publicerad

Det blev ingen straffskärpning för den 28-åring som bestal och sedan lämnade en berusad man på tunnelbanespåret. Hovrätten gör ingen annan bedömning än tingsrätten.

Den 28-årige mannen gjorde sig skyldig till två grova stölder i höstas, då han på tunnelbanestationer muddrade män som inte kunde värja sig.

Det första offret – en 38-årig man – var berusad och föll ned på spåret. 28-åringen hoppade efter, tömde den omtöcknades fickor och lämnade honom sedan. Kort senare kom tåget och körde över 38-åringen som fick svåra skador.

”Trodde hovrätten skulle höja”

Tingsrätten dömde till 1,5 års fängelse, vilket kammaråklagare Maria Gylder överklagade och yrkade på 3,5 års fängelse. Men hovrätten fastställer tingsrättens dom.

– Jag trodde nog att hovrätten skulle höja straffet en del. Han utnyttjade ju männens skyddslösa ställning. Men man måste komma ihåg att han inte orsakade skadorna, säger Maria Gylder som inte tagit ställning till om domen ska överklagas.

Ingen lag om civilkurage

Tingsrätten pekar i sin dom på att det aldrig var aktuellt att döma 28-åringen för att ha negligerat 38-åringens behov av hjälp. Det finns nämligen ingen laglig skyldighet att hjälpa nödställda.

– I det här fallet hade en civilkuragelag inte påverkat beteendet. Kan man stjäla från en som ligger på ett spår gör en sådan lag nog ingen skillnad, säger Gylder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

T-banetjuven

Mer i ämnet