Visa alla (2)
Visa alla (2)

Kröp ner på spåret – hjälpte överkörd man

Uppdaterad
Publicerad

Trots att det var förenat med livsfara kröp han in under tåget för att hjälpa och lugna den fastklämda mannen.

Bilderna när en man hänsynslöst rånade en ensam man som låg utslagen på spåret vid Sandsborgs tunnelbana spreds över hela världen.

Men det finns också en hjälte i den brutala historien.

Strax efter att mannen lämnats åt sitt öde på spåret kommer tåget och han blir fastklämd under den främre vagnen.

Johan Matti var på väg hem med tunnelbanan efter en kväll på stan, han hade varit ute med kompisar på Gröna Lund. När tåget stannade till i Sandsborg hörde han den fastklämda mannens desperata rop på hjälp. På bara några sekunder hoppade han ner på spåret och med risk för sitt eget liv kröp han under tåget för att hjälpa mannen.

– Jag kryper in tills kommer förbi hela hjulmaskineriet och ser honom, beskriver Johan Matti för ABC.

– När jag liksom ligger med armen över rälsen och han innanför rälsen kan man säga, så håller jag hans hand och ser till så att han inte förblöder, fortsätter han.

”Han pratade om golf”

De började prata med varandra därunder, presenterar sig med namn. Johnny är chockad och känner ingen direkt smärta,. Han har inget minne av vad som har hänt och Johan måste förklara att han ligger under ett tunnelbanetåg och att det inte ser så bra ut med foten, men att han nog ska klara av det.

– Det fanns ingen anledning att försköna det, jag sa som det var, det tyckte jag var det bästa.

Att han var chockad blev tydligt i valet av samtalsämnen i väntan på räddningstjänsten.

– Han pratade om golf, säger Johan och skrattar åt det absurda i situationen.

”Jag visste att det var farligt”

Johan har till en början fått bort många personer som velat hjälpa till från spåret. Många var överförfriskade och riskerade att kliva på den strömförande skenan.

När han ligger därunder är han väl medveten om att mycket små rörelser kan göra att han eller Johnny kommer åt något som är strömförande. Ett misstag kan lätt leda till döden.

– Jag visste att det var farligt, men det hade varit svårt att leva med att inte ha gjort någonting, säger Johan.

Kan få pris

Johan har blivit nominerad till det nyinstiftade priset Agera, som belönar personer som har agerat för att hjälpa sina medmänniskor och visat civilkurage. I nästa vecka avgörs vem som får priset, och visst vill han vinna, men det han vill allra helst är att andra ska agera som han. Nomineringen har gjort att han också fått träffa Johhny igen, de kramades och grät.

– Först då kom det ikapp, då förstod jag vilken stark upplevelse det var... för oss båda!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

T-banetjuven

Mer i ämnet