Foto: Scanpix

T-banemannen misstänks för dödsmisshandel

Uppdaterad
Publicerad

Den man som begick en grov stöld mot en medvetslös man och lämnade sitt offer på tunnelbanespåret är nu internationellt efterlyst för en dödsmisshandel i Frankrike.

Det var i september förra året som en kraftigt berusad föll man ner på spåret vid Sandsborgs tunnelbanestation i södra Stockholm. Den 28-årige mannen hoppade ner på spåret och tog den avsvimmade mannens mobiltelefon och plånbok och lämnade honom på spåret.

– Svensk polis har tillsammans med fransk polis lyckats knyta den man som just nu sitter frihetsberövad för den grova stölden i tunnelbanan till grov misshandel och vållande till annans död i Paris. Mannen är misstänkt för brottet som ska ha begåtts i januari 2011, säger Johan Sone, kommissarie på internationella sektionen vid Rikskriminalpolisen.

Polisen vill inte släppa några detaljer om händelsen som mannen misstänks för av hänsyn till den franska utredningen.

Kände igen mannen på tv-nyheterna

Den fräcka stölden uppmärksammades runt om i världen – något som bidrog till att en tv-tittare i Frankrike kände igen mannen och kopplade honom till den misshandel som han nu är internationellt efterlyst för.

– En privatperson i Frankrike såg rapporteringen om t-banestölden i Stockholm på de franska tv-nyheterna och ringde då vänner i Sverige som i sin tur tipsade svensk polis.

Dömdes för grov stöld

Mannen dömdes för grov stöld i oktober förra året till fängelse i ett år och sex månader samt utvisning. Mannen dömdes då även för en annan stöld från en sovande man vid Enskede gårds tunnelbanestation.

28-åringen var under rättegången mycket ångerfull och bad om ursäkt för att han inte larmat om mannen på spåret.

Han sitter nu i förvar i Sverige och kommer att begäras utlämnad av Frankrike efter avtjänat straff.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

T-banetjuven

Mer i ämnet