Den så kallade skandalkirurgen Paolo Macchiarini tvingades lämna sin tjänst på Karolinska efter fuskanklagelser. Foto: TT

Inget hämndmotiv bakom visselblåsarens larm

Uppdaterad
Publicerad

Det fanns inget hämdmotiv bakom anmälningarna mot stjärnkirurgen Paolo Macchiarinis kontroversiella strupoperationer på Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Kritiken mot en av visselblåsarna som slog larm, Karl-Henrik Grinnemo var ogrundade. Det skriver expertgruppen för oredlighet i forskning vid Centrala etikprövningsnämnden.

Karolinska institutet får tuff kritik för sina slutsatser när det gäller fuskanklagelserna mot en av de fyra läkare som slog larm om Paolo Macchiarinis strupoperationer på sjukhuset i Solna. Expertgruppen vid centrala etikprövningsnämnden skriver att förre rektorns agerande är ”särskilt anmärkningsvärt”.

– Jag är oerhört tacksam att det för en gång skull varit någon som lyssnat och tagit reda på hur ansökningarna till Vetenskapsrådet gick till, säger Karl-Henrik Grinnemo till SVT Nyheter Stockholm. 

Macchiarini-skandalen

Det handlar om fuskanklagelser mot Karl-Henrik Grinnemo, en av de fyra läkare som sommaren 2014 anmälde sin kollega Paolo Macchiarinis uppmärksammade experimentella operationer med luftstrupar i plast. Ett avslöjande som senare kommit att kallas KI-skandalen. Trots att metoden saknade tillstånd och inte var testad på djur opererade Macchiarini in syntetiska struphuvuden på tre patienter. Två av dem dog, den tredje lever men har sedan operationen 2012 inte kunnat klara sig utan intensivvård. Under 2016 växte fallet Macchiarini till en internationell skandal som skakade KI:s rykte.

Använde Macchiarinis data i ansökan

Strax efter att de fyra läkarna anmält sin kollega kontrade den kanske viktigaste spelaren i Macchiarinis team, Philippe Jungebluth med att i sin tur anmäla Karl-Henrik Grinnemo för att bl.a. ha plagierat och förfalskat Macchiarinis forskningsdata i sin ansökan om nya forskningspengar.  Såväl Grinnemo, som Jungebluth och Macchiarini arbetade då tillsammans vid forskningslaboratoriet ACTREM (Advanced Center for Translational Regenerative Medicine) på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

– Vi sökte gemensamt om mer pengar till vår forskning på ACTREM och det var praxis att använda både egen och vår gemensamma data i ansökningarna, berättar Karl-Henrik Grinnemo för SVT Nyheter Stockholm.

Dåvarande rektor Anders Hamsten lät KI:s eget Etikråd (en intern expertgrupp som numera upplösts) utreda anklagelserna mot Grinnemo.

”Hämndmotiv”

I den externa granskningen av misstankarna mot Paolo Macchiarni hade Macchiarini hävdat att anklagelserna var grundlösa och antydde att de bottnade i en gammal konflikt inom forskargruppen.

– Genom att anmäla mig för bl a. plagiat försökte man krossa vårt larm om Macchiarinis strupoperationer, säger Karl-Henrik Grinnemo.

Dåvarande rektorn på KI, Anders Hamsten höll med KI:s eget Etikråd och anslöt sig till ståndpunkten om plagiat. En bedömning som nu underkänns av expertgruppen vid Centrala etikprövningsnämnden.

Expertgruppen finner det särskilt anmärkningsvärt att dessa obefogade slutsatser ytterligare förstärkts i uttalanden av Institutets tidigare rektor.

– Det känns väldigt skönt, säger Karl-Henrik Grinnemo till SVT Nyheter Stockholm.

Det tidigare etikrådet på KI får skarp kritik för hanteringen, liksom KI:s tidigare rektor. Expertgruppen menar att Grinnemo varit en del av en forskargrupp som agerat på ett högst tveksamt sätt, men att det handlat om en kultur och ett systemfel där han inte ensam ska lastas för bristerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Macchiarini-skandalen

Mer i ämnet