Så blir tunnelbanan en plats att söka skydd i – tar 48 timmar

Uppdaterad
Publicerad

Tunnelbanan kan bli en plats för stockholmare att söka skydd vid en krissituation. Täckbrickor i marken avslöjar om stationen är ett av de om kring 20 skyddade utrymmena i Stockholm.

I Stadshagen tunnelbanestation får cirka 2000 personer plats och på vardera sida ska tåg finnas för att ytterligare människor kan ta skydd. Tunnelbanan kan alltså ställas i ordning och bli ett skyddat utrymme om det nu skulle behövas inom 48 timmar.

Det monteras upp splitterskydd i tunnelbanan på de markerade täckbrickorna. I första fall ska man ta skydd i närmsta skyddsrum men om du befinner dig nära en tunnelbana kan du ta skydd där. Tunnelbanan kommer hållas öppen och det är ett alternativt skyddat utrymme.

Följ med i klippet och se hur tunnelbanan kan bli ett skyddat utrymme.

Här finns skyddade utrymmen i tunnelbanan

Skyddade utrymmen finns på följande stationer.

Blå linjen: Fridhemsplan, Kungsträdgården, Stadshagen, Sundbybergs centrum, Rådhuset, T-centralen.

Gröna linjen: Fridhemsplan, T-centralen.

Röda linjen: Aspudden, Gärdet, Hornstull, Karlaplan, Mariatorget, Midsommarkransen, Mälarhöjden, Stadion, Tekniska högskolan, Zinkensdamm, Östermalmstorg, T-centralen.

Källa: SL

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakrigets påverkan på Stockholm

Mer i ämnet