Experten: Så kommer kriget att påverka Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Börsras, brist på varor, ökad otrygghet och flyktingströmmar. Kriget i Ukraina kan få en rad effekter som påverkar Sverige. Ryssland kan också komma att agera ännu mer aggressivt framöver, enligt analytikern Hugo von Essen.

– Det kommer att märkas i Sverige, säger han.

Ekonomi

Svenska hushåll kan räkna med prisökningar på el och drivmedel efter Rysslands invasion av Ukraina. Men kriget riskerar också att leda till brist på viktiga varor, bland annat spannmål, som Ukraina är en stor exportör av.

– Och Ryssland är en stor exportör av vissa mineraler och kärnbränsle. Det är produkter som få länder exporterar, så det kan bli ett problem, säger Hugo von Essen, analytiker vid centrum för östeuropastudier.

Sanktionerna som bland annat EU har börjat införa mot Ryssland riskerar att slå tillbaka mot Sverige och andra EU-länder, konstaterar Hugo von Essen.

– Att vi begränsar Ryssland ekonomiskt kommer även att påverka oss med tanke på handelsrelationerna som Ryssland har med Sverige och andra europeiska länder. Och om det blir ännu starkare sanktioner från väst mot Ryssland så lär det bli ännu starkare motsanktioner från Ryssland mot väst.

Jan-Olof Jacke, vd för organisationen Svenskt Näringsliv, är mycket oroad över krigets konsekvenser.

– Det är klart att det kommer att få stor inverkan på de företag som har verksamhet i och handel med Ryssland och Ukraina. I det korta perspektivet handlar det om att få personal i säkerhet, sen får man säkra upp leveranskedjor och it. Det svenska näringslivet och konsumenter kommer att påverkas, huvudsakligen indirekt. Men de konsekvenserna är svåra att överblicka, säger han i ett uttalande.

Handelsminister Anna Hallberg (S) säger att kriget och de sanktioner som införs får en begränsad påverkan på svensk ekonomi.  

– Ryssland är inte vår största handelspartner. Men vi har stora intressen i Ryssland, ungefär 500 svenska företag är verksamma i Ryssland och ungefär 90 svenska företag finns i Ukraina, säger Anna Hallberg till SVT.

Flyktingströmmar

Sverige kan enligt Hugo von Essen räkna med flyktingströmmar, även om han tror att andra länder kommer att ta emot fler ukrainare på flykt, till exempel Polen.

– Men det är inte otänkbart att Sverige kommer att behöva ta hand om ett stort antal människor. Ukraina är ett stort land och vi kan få se ett väldigt stort flöde med människor som rör sig från Ukraina till andra delar av Europa.

– Vi har redan nu börjat se flyktingar från Ukraina till andra länder i Europa och man har kunnat se hur stora motorvägar varit helt blockerade av bilar med människor som försöker fly.

Otrygghet och cyberattacker

Parallellt med den militära invasionen befarar Hugo von Essen att Ryssland flyttar fram sina positioner genom andra typer av aggressioner. Statsminister Magdalena Andersson (S) har  uppmanat alla svenskar till stor vaksamhet för försök till desinformation. Krisinformation.se uppmanar också till att vara källkritisk och inte sprida vidare obekräftade rykten. 

– Ryssland utövar aggression på fler sätt än militärt, till exempel genom cyberattacker och desinformation. Ett mindre säkert Europa kommer säkert att innebära att Ryssland utökar sådana aggressioner mot alla europeiska länder. Det kommer att märkas i Sverige, säger Hugo von Essen. 

– Man behöver inte vara orolig för att det ska bli krig i Sverige i morgon, men Europa blir mindre säkert och mindre tryggt. Alla länder i Europa kommer antagligen behöva lägga mer resurser på att bygga upp sitt försvar mot rysk aggression, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet