Foto: Jessica Gow/TT

Insats mot tiggarna på Sergels torg

Uppdaterad
Publicerad

Tidigt på onsdagmorgonen kom polisen till Sergels torg för att avvisa de tiggare som sover där på nätterna och städa bort de saker de inte kunde ta med sig.

Den som passerat Sergels torg på kvällen eller natten har kunnat se rader av tiggare, som sover på marken tätt, tätt ihop för att hålla värmen i minusgraderna.

På dagarna, när EU-medborgarna är borta, har deras madrasser, kartonger och ägodelar packade i plastsäckar legat kvar.

EU-migranter i Stockholm

– De här wellpappföremålen har funnits här i sådan omfattning att man behöver tillstånd för det, säger Towe Hägg, som talesperson för polisen i Stockholm till ABC.

Avvisades i morse

Vid 06-tiden på onsdagsmorgonen kom därför polisen och socialtjänsten till Sergels torg för att forsla bort de föremål som låg där.

Innan städningen påbörjades, informerades tiggarna om att allt de inte tog med sig skulle slängas.

– De tog till sig informationen som gavs via tolk och därefter började de ihoppackningen. Allt gick lugnt tillväga, säger Towe Hägg.

Erbjöds nattvila i Vårberg

De tiggare som avvisades uppmanades att söka nattvila i en evakueringslokal i Vårberg, som Stockholms stad hyrt för akuta lägen.

Där kan tiggarna stanna i 4-5 nätter. Därefter måste de söka annat boende.

– Det är en tom lokal där vi har madrasser på golvet och man kan få varm dryck och lite skorpor, säger Veronica Wolgast Karlberg på socialförvaltningen i Stockholms stad.

Varför kan ni inte göra mer?

– Lagstiftningen är strikt när det gäller vi kan göra med stockholmarnas skattemedel. Det handlar om akut boende, akut mat och eventuellt att erbjuda en hemresa, säger Veronica Wolgast Karlberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-migranter i Stockholm

Mer i ämnet