Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
På övervakningsbilderna syns hur ligan rör sig runt i lokalerna. Foto: Överakningsfilmer från café

Internationell stöldliga sprängd i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Tre personer i en internationell stöldliga har dömts efter att ha stulit handväskor, ryggsäckar och mobiltelefoner från i första hand turister i Stockholm och andra städer i Sverige. Ligan misstänks ha begått minst 100 stölder men döms endast för 34 av dessa.

Det är framförallt turister på hotell och caféer som drabbats av stöldligans framfart. Tjuvarna har bland annat varit verksamma på café Vetekatten, Hotell Continental och Hotell Nordic Light i Stockholm.

Polisen fick upp ögonen för ligan av slump när en av medlemmarna ertappades i en lägenhet med stulna varor i Sollentuna.

– I lägenheten hittade vi stöldgods och tre av ligamedlemmarna kunde senare dömas till fängelsestraff och utvisning, säger Monika Krüger som är gruppchef på internationella brottsnätverk, IBN, på gränspolisenheten i Stockholm.

Döms för stölder i hela landet

Stöldligan, som har varit i Sverige de senaste tre somrarna, misstänks ha begått ett 100-tal stölder i Stockholm, Uppsala, Västerås och Malmö. Åklagaren valde dock att bara att åtala ligamedlemmarna för stölder begångna i år och de döms för sammanlagt 34 stölder.

Två personer döms till två års fängelse och tio års utvisning för stöld medan en tredje person döms till tre månaders fängelse för medhjälp till stöld och fem års utvisning. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer