Monica Krüger arbetar vid Gränspolisen. Efter deras insats i Bromsten känner de boende i området sig tryggare. Foto: SVT

Ny polistaktik mot stöldligor i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

I en villa i Bromsten hittade polisen sju utländska medborgare, stöldgods och narkotika. Alla sju avvisades från landet och polisen misstänker att det bedrevs olaglig hotellverksamhet på adressen. Att slå till mot utländska ligors boende är den senaste taktiken för att få ned antalet stölder och inbrott i länet.

Stöldligor som kommer till Sverige från andra europeiska länder har varit ett problem under lång tid. Polisen har varit hänvisad till att gripa tjuvarna på bar gärning eller i samband med att man hittat stöldgods. Vid bostadsinbrott har tekniker sökt efter dna-spår som i bästa fall har kunnat matchas till en person som grips vid ett senare tillfälle.

Men uppklarningsprocenten för stöld- och bostadsinbrott har förblivit låg. Nu prövar polisen i Stockholm en ny taktik mot ligorna – att slå till mot adresserna där de bor.

Två första tillslagen

Första adressen som polisen kontrollerade var en adress i Sollentuna. Kort därefter sökte man igenom en villa i Bromsten. Där påträffades både personer som saknade rätt att vistas i Sverige och stöldgods i form av cyklar och mopeder. Även narkotika fanns i huset.

Under våren, sommaren och hösten kommer polisen att fortsätta kontrollerna av ett 70-tal adresser som enligt tips kan vara boenden för kriminella personer.

– Vår tanke är att sikta in oss på de här boendena som kan vara svarthotell, säger Monica Krüger, chef för gruppen som arbetar med internationella brottsnätverk vid gränspolisens utredningssektion i region Stockholm.

Tips avgörande

För att polisen ska kunna vara effektiv måste det komma in tips från allmänheten. Just ett sådant tips låg bakom polisinsatsen i Bromsten.

– Om man har en bra grannsamverkan så känner man varandra lite grann. Då ser man lättare om det är något nytt som inträffar, säger David Friberg, som har engagerat sig i att köra en så kallad grannstödsbil i det aktuella området.

Hur satsningen faller ut långsiktigt återstår att se. Men boende i Bromsten märkte omedelbart en skillnad efter tillslaget mot den utpekade villan.

– Det är tryggare. Ordning och reda. Det behövs, säger Radenko Stepanovic.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.