Hon tar över efter Torbjörn Rosdahl (M) Foto: Fredrik Sandberg/TT/Lieselotte van der Meijs/Stockholms stadVisa alla (2)
Visa alla (2)

Irene Svenonius (M) nytt finanslandstingsråd i Stockholm

Publicerad

Täbypolitikern kan efterträda Torbjörn Rosdahl (M) vid årsskiftet.

Irene Svenonius blir nytt finanslandstingsråd i Stockholms, det föreslog nomineringskommittén idag. 

I september meddelade Torbjörn Rosdahl (M) att han avgår som finanslandstingsråd så fort en ersättare finns på plats. Under ett extramöte idag föreslogs att Stockholms tidigare stadsdirektör Irene Svenonius (M) blir ny efterträdare.

Irene Svenonius är moderat ledamot i kommunfullmäktige i Täby, men blev 2006 stadsdirektör i Stockholms stad fram till 2014 då den rödgrönrosa majoriteten tog över i stadshuset. Dessförinnan har hon haft olika chefspositioner som tjänsteman i Stockholms stad sedan 2000.

Foto: SVT

”Välfärdens viktigaste kvinna”

Under 2013 utsågs välfärdens viktigaste kvinnor av Dagens Samhälle och allra viktigast på topp 100 listan hamnade Irene Svenonius som då var stadsdirektör i Stockholms stad. Då basade hon över 40.000 anställda och hanterade 54 miljarder och hade själv en lön på 150.000 kr i månaden.

Irene Svenonius har en bakgrund som journalist men som tjänsteman har hon själv inte förekommit allt för mycket i media. Men idag när hon föreslås ta över som finanslandstingsråd i Stockholms stad så kan det bli ändring på det.

Det slutgiltiga beskedet om Irene Svenonius blir det nya finanslandstingsrådet förväntas bli klart den 13 december, och då beräknas hon tillträda vid årsskiftet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer