Hyra eller köpa båt? Ivar Kassman valde att köpa en båt från sjuttiotalet. Foto: SVT

Ivar köpte segelbåt: ”Vi kan ju inte ut och resa”

Uppdaterad
Publicerad

Ivar Kassman planerade en semester i Sydeuropa men i takt med coronavirusets spridning fick han och flickvännen tänka om. Nu ska ledigheten tillbringas i skärgården och sedan en vecka tillbaka är de ägare av en nio meter lång segelbåt. – Det började bli dags. Vi kan ju inte ut och resa så det passade bra, säger Ivar Kassman.

Att stockholmarna planerar för en semester hemma är tydligt. Enligt köp- och säljsajten Blocket har intresset för fritidsbåtar ökat.

– Vi har sett att sökningar både på motorbåtar och segelbåtar ökar stort. Båtar som passar nybörjare är populära, säger Matilda Adelborg, presskommunikatör på Blocket.

Enligt Blocket säljs häften av alla båtar inom en vecka, något som Ivar Kassman märkte av.

– Det var många båtar som såldes väldigt fort. När jag ringde dagen efter så var den borta, så fort brukar det nog inte gå, säger han.

”Bra för skärgårdsnäringen”

Ivar Kassman har tillbringat hela sitt liv på sjön och arbetar i dag som sjökapten. Att det kan bli trångt i Stockholms skärgård är inget som oroar honom.

– Det är bra för skärgårdsnäringen. Men det kan bli problematisk om många är ovana vid båtar, men å andra sidan – det är inte så svårt. De får läsa på om sjövägsregler så går det bra.

Köra båt – detta gäller

Varje båt (även fritidsbåtar) ska enligt sjölagen vara bemannad på betryggande sätt. Den förare som brister i gott sjömanskap kan dömas till böter eller fängelse.

Ett förarintyg ger de grundläggande kunskaperna i navigation och reglerna för hur man uppträder på sjön.

Om du hyr en mindre båt i Sverige finns det ingen lag om intyg men vissa båtuthyrare vill se ett förarintyg.

Om båten är större än 12x4 meter krävs dock ett kustskepparintyg så kallad skepparexamen.

Källa: Transportstyrelsen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.