Hans Vestberg är ordförande i Sveriges olympiska komitté. Foto: SVT

SOK: ”Försiktigt optimistiskt” till OS i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Hans Vestberg, som är ordförande i Sveriges olympiska kommitté (SOK), är nöjd över Stockholms besked att det är möjligt att arrangera vinter-OS och Paralympics i här.

Stockholms stads besked om att det är möjligt att arrangera vinter-OS och Paralympics år 2026 mottogs positivt av Sveriges olympiska kommitté.

– Jag är försiktigt optimistisk, men vi måste naturligtvis titta närmare på förslaget innan vi bestämmer oss för om det är lönt att göra en ansökan eller inte, säger Hans Vestberg som är ordförande i Sveriges olympiska kommitté (SOK).

Vinter-OS i Stockholm

Lågbudgetalternativ

Enligt Stockholms stads utredning skulle det kosta 13,6 miljarder kronor att anordna ett vinter-OS här. En mycket låg siffra om man jämför med Vancouver som investerade 40 miljarder i vinter-OS 2010 eller Sotji som gick loss på svindlande 300 miljarder kronor år 2014.

Och frågan är väl hur stor chans det är att IOK skulle välja ett lågbudgetalternativ som Stockholm.

– Internationella olympiska kommittén (IOK) har infört nya regler för de som ska få anordna OS. Från år 2020  handlar det om att de olympiska spelen ska vara hållbara, kostnadseffektiva och att de anläggningar som byggs ska kunna återanvändas. Det gör att Sveriges chanser ökar, säger Hans Vestberg.

Vilka andra städer skulle i så fall Stockholm konkurrera med?

– Det har talats om Insbruck, Calgary och någon ort i Schweiz som visat intresse.

Varför skulle IOK föredra Stockholm framför en ort som har mer snö?

– Snö kan tillverkas i förväg. Pyeongchang (i Sydkorea) som anordnar vinter-OS 2018 har redan producerat sin snö. Men alla orter kan inte erbjuda ett hållbart alternativ där redan en stor del av infrastrukturen i form av vägar och arenor finns. Den fördelen har Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vinter-OS i Stockholm

Mer i ämnet