Foto: Anna Molander och Christine Olsson/TT

”Jag är väldigt oroad över utvecklingen”

Publicerad

Antalet barnfödslar minskade i Stockholms län under 2017. Samtidigt ökade antalet kvinnor som tvingades föda i andra län, något som oroar oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg (S).

Efter fem år med uppgång i antalet barnafödslar i Stockholms län vände kurvan ner något under förra året. Samtidigt tvingades betydligt fler kvinnor föda i andra län då det inte fanns plats i förlossningsvården i Stockholms län. Någon som inte ser positivt på det är oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg (S).

– Jag är väldigt oroad över utvecklingen inom förlossningsvården som skett under landstingsmoderaternas 12 år vid makten. Personal larmar om orimliga arbetsvillkor och gravida hänvisas som aldrig förr till andra landsting för att föda. Dessutom förlorar länet kapacitet för omkring 1.500 förlossningar när Karolinska Solna flyttar in på NKS i höst. Detta är inte klokt, säger Erika Ullberg (S).

Erika Ullberg kräver att de styrande Moderaterna pausar alla planer på flytt till Nya Karolinska tills dess att tekniken fungerar och en trygg förlossningsvård för länets kvinnor kan garanteras, säger Erika Ullberg (S).

Högre ersättning till förlossningsvården

Stockholms läns landsting, SLL, uppger att en rad åtgärder sattes in för att ge större möjlighet för barnmorskorna att fokusera på de födande kvinnorna.

SLL skriver att det bland annat öppnades extra förlossningsrum, att ersättningen till nyckelpersoner höjdes och att fler undersköterskor togs in för att avlasta barnmorskorna liksom assistenter som kunde bädda sängar, ta fram mat och ta hand om transporter.

Majoriteten: Vi bygger ut förlossningsvården

Kristdemokraternas barn- och äldrelandstingsråd Ella Bohlin tror inte att det är en ny trend vi ser med färre barnafödslar i länet.

Ella Bohlin (KD), barn- och äldrelandstingsråd.

– Vi har slagit rekord under fem år och jag tror att årets resultat är ett undantag. Det är svårt att veta vad förra årets minskning beror på, men länet växer snabbt och vi räknar med att födandet kommer att öka igen, säger Ella Bohlin (KD).

Enligt henne ligger landstingsmajoritetens planer på en utbyggd förlossningsvård till år 2024 fast.

– Vi bygger ut vid Huddinge sjukhus och efter förseningar räknar vi nu med att förlossningsenheten vid Sankt Görans sjukhus ska vara klar 2022 och då kunna ta emot 4.000 födslar per år, säger Ella Bohlin (KD).

KD: ”Bra med samarbete”

Hon menar också att samtidigt som fler kvinnor tvingades föda i andra län så hjälpte Stockholms läns landsting andra landsting.

– Vi tog emot flera blivande mammor från andra länder, och även från andra län. Bland annat har Södertälje sjukhus tagit emot många från andra län, och jag tycker att det i grund och botten är bra att det finns ett samarbete mellan länen, säger Ella Bohlin (KD).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer