Foto: SVT

Allt fler barn rakar av sitt könshår

Uppdaterad
Publicerad

Det sociala trycket bland unga att raka könshåren kryper allt lägre ner i åldrarna.

”De finns två grupper av killar. De som tycker det är äckligt med hår och de som inte bryr sig.” ”Alltså jag skulle aldrig kunna vara orakad.” Så säger ett par av de tjejer som ABC pratat med.

– Det finns en väldigt stark påvekan från medier, tv-serier och reklamindustrin, säger Magnus Hagmar, chef på gynakuten på Karolinska i Solna.

Allt yngre barn

På gynakuten på Karolinska sjukhuset i Huddinge, får man ta hand om allt yngre tjejer som fått problem på grund av den rådande raktrenden.

– Ganska ofta händer det att vi får hjälpa barnläkarna med bedömningen av även yngre kvinnor. Det kan gå ner i åldrarna så långt som elva-tolv år.

ABC: När kom kravet att man måste vara rakad?

– Det kom väl i mellanstadiet eller högstadiet någon gång. Även fast man inte är i sin sexuella tid ska man ändå vara rakad och fräsch, säger Olivia Rosenberg, som går sista året på gymnasiet.

– Det är mycket press från medier och kompisar. Man kan stå emot, men det är svårt när man är ung, säger Olivia Rosenberg.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.