Infektioner och skärsår i underlivet ökar kraftigt

Uppdaterad
Publicerad

Infektioner och skärsår bland barn som rakar sitt könshår har ökat kraftigt, enligt läkare på Karolinska sjukhusets gynakut.

På Södermalms ungdomsmottagning ser man ett växande problem. Smutsiga hyvlar och felaktig rakteknik kan ställa till det.

– Det är många som har infektioner, inåtväxande hårsäckar och irritationer. De senaste fem åren har det varit totalrakning som gällt för väldigt många, säger Christina Skog, barnmorska på Södermalms ungdomsmottagning.

ABC: För killar också?

– Ja, det är väldigt vanligt även för killar.

Ökat femfalt

Det finns inga svenska siffror, men enligt en stor amerikansk studie som kom ut förra året har antalet skärsår och infektioner i samband med rakning av könshåren ökat femfalt de senaste tio åren. För många som får problem kan det vara svårt att sluta.

– När man pratar med unga kvinnor som har problem hör man snabbt att det inte är ett alternativ för dem att inte raka sig. Grupptrycket är väldigt starkt. De blir utsatta för ett hårt tryck från sina kompisar, verkar det som.

– Man tittar på varandra i duschen och i omklädningsrummet, säger Magnus Hagmar, chef på gynakuten på Karolinska i Solna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.