KTH-professorn Sophia Hober om hur du bör tänka om du får ett positivt svar på ett antikroppstest. Foto: SVT

”Skulle definitivt inte hälsa på mamma och pappa även om jag har antikroppar”

Publicerad

När det blir allt vanligare med antikroppstester för privatpersoner höjer KTH-professorn Sophia Hober ett varningens finger mot osäkra snabbtester. Det går inte heller att dra för långtgående slutsatser – även om man har antikroppar mot covid-19.

– Jag skulle definitivt känna mig lite tryggare, men jag skulle inte ändra mitt beteende, säger Sophia Hober.

Sophia Hober är professor och leder ett forskningsprojekt på KTH om antikroppstester. Tillsammans med sin forskargrupp har hon tagit fram ett eget test som bland annat använts för att se hur stor del av vårdpersonalen på sjukhus i Stockholm som har antikroppar mot covid-19.

Hon är skeptisk till att använda snabbtest för att på individnivå testa om en person har antikroppar.

– Det stör mig lite att det är många företag som går fram med reklam som säger att testerna ger rätt svar i 99 procent av fallen, eller liknande, säger Sophia Hober, som under den senaste veckan har tittat på snabbtesterna som säljs.

– Testerna är inte så säkra som de påstår, det kan variera från 82 till 97 procent. Det finns inget av dessa snabbtester som är i närheten av 99 procent av dem som jag har tittat på.

”Många verkar tro att antikroppar är som ett vaccin”

Ska man som privatperson testa sig för antikroppar ska man enligt Sophia Hober i stället ta plattformsbaserade tester, där man tar blodprov från en persons ven.

De två bästa testerna, från Abbott respektive Roche, har en tillförlitlighet på över 99 procent, enligt Sophia Hober.

– Vissa andra ligger på 93-95 procent, så det gäller att veta vilket plattformsbaserat test man skickar sitt blod till.

Och även om man skulle få ett positivt svar är det inte ett frikort till att börja leva som man gjorde innan coronaviruset började spridas över världen.

– Många som tar kontakt med mig verkar nästan tro att det är som ett vaccin, och där är vi ju inte, säger Sophia Hober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.