Slopat helgförbud – jakt på älg även under helger i Stockholm

Publicerad

Nu lättas reglerna upp inför säsongens älgjakt som inleds på fredag. I Stockholm slopar nu länsstyrelsen det så kallade helgförbudet, vilket innebär att jakt tillåts alla dagar i veckan.

Anledningen till att jakten begränsats i Stockholm är för att skydda de som rör sig ute i skog och mark från att komma i kontakt med älgjägare.

– Den som vill nyttja helgerna, eller andra dagar i veckan, till att vara ute i skog och mark för att plocka svamp eller bara promenera ska självklart göra det. Men några tips är att klä dig färgglatt för att vara extra synlig och ser du ett jaktlag så kan du berätta att du är där så att de vet om dig, säger Tobias Hjortstråle, vilthandläggare på Länsstyrelsen Stockholm, i ett pressmeddelande.

Under jaktperioden, som varar till och med den sista januari 2022, får 888 älgar fällas inom Stockholms län. Älgjakten har traditionellt inletts den andra måndagen i oktober, men efter att regeringen tidigare i år beslutade om en förändring i jaktförordningen är datumet för jaktstart nu satt till den 8 oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.