Roger Arnfjell berättar om mötet med älgarna – och varför han började sjunga. Foto: Privat/Danielle Langert/SVT

Se när Roger sjunger vaggvisa för att locka älgarna

Uppdaterad
Publicerad

Nu börjar den mycket populära Älgvandringen på SVT play som följer de stora djuren i Kullberg i Sollefteå, långt ifrån Stockholms län. Man kan dock stöta på älg även här. Roger Arnfjell från Åkersberga möter några varje år, och då brukar han sjunga för dem. I videon ovan berättar han om ett minnesvärt älgmöte.

Under pandemin har det blivit allt fler som rör sig ute i skog och mark, och nu till våren blir det antagligen ännu fler som hittar ut. Då ökar risken, eller chansen beroende på hur man ser det, att möta vilda djur, som älgar.

Men hur ska man egentligen bete sig om man möter skogens konung, ett djur som när det är fullvuxet väger cirka 400-800 kilo? Gå inte för nära för att filma, säger jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet, Didrik Vanhoenacker. Hör mer i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.