Foto: Från Den stora Älgvandringen

Beskedet: Den stora älgvandringen återvänder 2021

Uppdaterad
Publicerad

Den stora älgvandringen har blivit en tittarsuccé två år i rad.

Nu står det klart att slow tv-satsningen återvänder nästa år till det urgamla älgvandringstråket i ångermanländska Kullberg.

– Det känns jätteroligt att få komma tillbaka 2021 och kunna vässa ännu lite mer på Den stora älgvandringen 3, säger projektledare Johan Erhag.

Den stora älgvandringen 2020 avslutades i går, söndag. Det här året hade SVT monterat bland annat ännu fler kameror som inte bara fångade badsugna älgar, utan även andra djur – bland annat den notoriskt skygga järven. Årets upplaga av Den stora älgvandringen, som drog igång i påskas, har engagerat mängder av tittare – totalt har man haft över 10 miljoner starter på SVT Play. Och det har blivit samma tittarsuccé som förra året.

– Årets älgvandring har varit väldigt fin, dels i de tider med corona när folk sitter hemma. Vi gick igång mycket tidigare än vad som var tänkt vilket i sin tur inte levererade några älgar, säger Johan Erhag med ett skratt. Men jag tror att det var viktigt att vi drog igång då, det är många som har uppskattat det.

Den stora älgvandringen

”Otroligt engagemang”

Hur har annars responsen varit från tittarna?

– Den har varit makalöst fint, det har varit otroligt många mejl och frågor på bland annat Facebook. Det har varit en otroligt engagemang, mycket kärlek och sen har vi förhoppningsvis kunnat svara på en hel del frågor som tittarna haft, säger Johan Erhag.

Tillbaka nästa år

Det blir också en ”Den stora älgvandringen” 3.0. För nästa år återvänder SVT till Kullberg där älgen vandrat och simmat på samma plats över Ångermanälven sedan stenåldern för att ta sig till sommarens rika betesmarker.

Hur ska ni göra det ännu bättre?

– Vi får ta till oss av tittarna som kommit med ideér, synpunkter och förbättringar. Så vi får sätta oss och spalta ner vad vi har och vad vi kan göra och försöka se vad vi kan förbättra.

Vad har det varit för synpunkter?

– Jag tror att vi måste hjälpa de tittare som inte har tillgänglighet till duo-appen och de som inte har tillgänglighet till SVT Play lika lätt som många andra har. Det handlar också om grafik, det handlar om att förklara lite mer för fler tittare, säger Johan Erhag.

I klippet ovan kan du se ett höjdpunktspaket från Den stora älgvandringen 2020.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Den stora älgvandringen

Mer i ämnet