Här får du förklaringen till älgarnas vandring över Ångermanälven Foto: SVT

Varför simmar älgarna över älven i Kullberg?

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s satsning på att direktsända från Kullberg i Ångermanland där älgar simmar över Ångermanälven har blivit en succé men många undrar varför älgarna valt just den platsen och hur det kommer sig att de återvänder år efter år.

Älgarna som simmar över Ångermanälven är långt ifrån någon nyhet. Troligen har älgar passerat älven på den här platsen i många tusen år. Kanske ända sedan stenåldern. System av fångstgropar tyder på det.

– Det är förmodligen den lättaste vägen i landskapet. Älgarna gör som de gjort många, många år tillbaka i tiden eftersom landskapet ser ungefär likadant ut som för flera tusen år sedan, förklarar älgforskaren Wiebke Neumann på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

Den stora älgvandringen

Nedärvt beteende

Innan Ångermanälven reglerades fanns strida forsar både norr och söder om Kullberg. Kanske var det här det bästa stället att simma över. Sedan har kunskapen först vidare till älggeneration efter älggeneration.

– Kon går med kalven och då lär sig kalven vägen mellan sommar och vinterområdet, konstaterar Wiebke Neumann.

Följer älgar med GPS

Älgar med den här typen av vandringsbeteende förekommer framförallt i Norrland, det handlar om en näringsvandring där djuren söker andra betesmarker sommartid. Många av älgkorna är också dräktiga och söker sig mot områden där det är lämpligt att kalva.

– En del går upp till fjällen medan andra bara går några kilometer, berättar Wiebke Neumann och förklarar att man fått information om vandringen genom att följa älgar som försetts med GPS-sändare.

TV-produktionen hindrar inte vandringen

Årets älgvandring i Kullberg har bjudit älgarna på nya överraskningar, de fjärrstyrda kamerorna har fått djuren att stanna upp och ibland ta andra vägar. Men Wiebke Neumann tror inte att tv-produktionen hindrat djuren från att simma över älven.

– Det tror jag inte, då är nog vandringsdrivkraften mycket större, menar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Den stora älgvandringen

Mer i ämnet