Den här bilden togs på vargen i Tyresta när den skrämde in en joggare i en bil. Foto: Foto: Mats Tapper/ Film: Göran Nyrén

Jakten på Södertörns-vargen överklagas igen

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Rovdjursföreningen överklagar jakten på Södertörns-vargen till kammarrätten, sedan förvaltningsrätten den 14 december avslagit föreningens överklagan. Länsstyrelsen i Stockholm fattade den 6 december beslut om skyddsjakt på vargen sedan den blivit allt mer närgången.

Bland annat har en kvinna med barnvagn uppgett hur hon förföljts av vargen på så nära avstånd som tio meter under en promenad i Tyresta nationalpark, strax sydöst om Stockholm.

Innan beslutet om skyddsjakt fattade försökte personal från länsstyrelsen skrämma bort vargen, men försöken misslyckades eftersom man inte kom tillräckligt nära.

”Om vargen är för oskygg borde man kunna komma tillräckligt nära för att pröva kraftfulla skrämselåtgärder, och det vore bättre än att avliva henne. Och att människor blir oroliga beror på att vargmotståndare skrämmer upp dem, och inte på vargen själv, så det kan inte vara en anledning till att avliva vargen”, säger Torbjörn Nilsson, ordförande i Svenska Rovdjursföreningen i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargarna i Stockholms län

Mer i ämnet