Foto: Janerik Henriksson/TT

Åtalas för spridning av undertexter

Uppdaterad
Publicerad

Mannen ska ha lagt ut översättningar till 74 filmer via nätsajten undertexter.se. Nu åtalas han som misstänkt för brott mot upphovsrättslagen.

Enligt åtalet ska mannen ha framställt undertexter till filmernas dialoger och de är skyddade som ett upphovsrättsligt verk och det är därför en olaglig handling. 

– Vi fick in en anmälan mot den här tjänsten och mannen. Polisen i Sverige har inte laglig möjlighet att leta upp brott på det här området. Så vi agerar på anmälan mot upphovsrättsintrånget, säger åklagare Henrik Rasmussen som har hand om ärendet. 

Är det ett ovanligt åtal? 

– Det är första gången som det väcks åtal avseende undertext till en film. Tidigare har åtalen gällt själva filmerna. Nya filmreleaser har ofta inte texter och då laddas de ner separat, säger Henrik Rasmusson. 

Förnekar att han gjort något brottsligt

Mannen misstänks för att administrera en tjänst som tillhandahåller undertexter. Han medger att han har drivit sajten, men inte att han har gjort något som är straffbart. Stora filbolag som Universal, Warner Bros och Fox finns med bland de målsägande.  

Eftersom ingen tidigare är dömd för spridning av undertexter så vill åklagaren i nuläget inte ta ställning i påföljd- och skadeståndsfrågan. 

– Det är svårt eftersom det inte finns några tidigare fall. Men han riskerar böter upp till två års fängelse. Generellt är det inte böter eftersom han har haft inkomster i verksamheten. Tjänar man pengar så blir det ett högre straff, säger åklagare Henrik Rasmussen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer