Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Naturligt att kombinera med vaccin” – hör Ahmed Abdirahman berätta om Järva filmfestival. Foto: Johan Nilsson/TT/Jens Larsson/SVT

Järva filmfestival satsar på covidvaccin

Uppdaterad
Publicerad

Att vaccinationsgraden i utsatta områden är lägre än på andra håll är väl känt. Nu hoppas grundaren bakom Järva filmfestival att gratis utomhusbio för hela familjen ska locka folk att även vaccinera sig.

Ahmed Abdirahman, grundare och vd för stiftelsen The Global Village tittar ut över den stora gräsmattan vid Spånga IP. Här ska under en vecka massor av familjer träffas, umgås, ha picknick, titta på film – och kanske också vaccinera sig mot covid. Region Stockholms vaccinationsbuss kommer att vara på plats under hela festivalveckan. Här kan man få en spruta även om man inte har svenskt personnummer och utan att boka tid i förväg.

– Varje gång vi samlar folk så brukar vi tänka på vad vi kan kombinera. Och i år kändes det helt naturligt att kombinera med vaccinering, säger Ahmed Abdirahman.

Följer varandra

I områden där tilliten till både myndigheter och sjukvård är låg så är det ”människa till människa” som gäller. Att se sin granne, vän eller släkting vaccinera sig betyder mer än informationsbroschyrer och kampanjer, menar Ahmed Abdirahman.

– Människor här förlitar sig mycket på vad man läser i sociala medier och det stämmer inte alltid.

– Vi försöker få både myndigheter, näringsliv och civilsamhälle att förstå att ska man nå befolkningen här så måste man vara på plats och verkligen prata med människor.

Kan bli Vårdvecka

Även privata vårdgivare kommer att vara på plats under festivalveckan för att erbjuda antikroppstester och prata om förebyggande sjukvård. Filmfestivalen var den första verksamheten som drogs igång här 2013 och ur den föddes Järvaveckan med politiker från alla partier. Och Ahmed Abdirahman har redan tankar på att låta ”vaccinfestivalen” växa.

– Kanske låter vi det här blir en egen Vårdvecka nästa år, säger han.

– Det finns ett stort behov av förebyggande sjukvård här. Det kan gälla barnfetma, tandvård för unga... Ska vi få en jämställd vård i Sverige så måste vi pröva nya vägar. Det här kan vara en sådan.

Filmfestivalen drar igång under söndagen och håller på i en vecka. Filmvisningen startar klockan 16 varje dag och under hela veckan kommer vaccinationsbussen att vara på plats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer