Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör lokalpolisen Rissa Seidou om omhändertagna barn som hamnar i kriminalitet. Foto: Kovan Alshawish/SVT

Järvapolisen Rissa Seidou om ungdomar i riskzonen: ”Hela familjen måste flyttas”

Uppdaterad
Publicerad

Områdespolisen Rissa Seidou arbetar dagligen med ungdomarna kring Järvaområdet, främst med dem som befinner sig i riskzonen för att bli kriminella.

– Min telefon ringer dygnet runt. Föräldrar vet inte vad ska de göra och vill ha hjälp, säger hon.

I Rinkeby-Kista har 113 barn omhändertagits med omedelbar verkan mellan 2020 och 2022.

En stor del av områdespolisen Rissa Seidous arbete fokuserar på brottsförebyggande åtgärder. Enligt henne är det särskilt viktigt att polisen samarbetar med skolan och socialtjänsten för att tidigt kunna hitta unga personer som riskerar att bli involverade i brottslig verksamhet.

Nyheter från SVT:s redaktion i Järva

Men den här strategin fungerar inte som den borde om man inte involverar familjen, anser hon.

– Man måste flytta hela familjen från området för att framgångsrikt hjälpa ungdomar att lämna kriminaliteten, säger Rissa Seidou.

”Sis-hem ingen lösning”

Att skicka barn till Sis-hem har inte hjälpt alla. Tvärtom har flera av dem återvänt till områden med mer allvarlig brottslighet, och själva idén att lösa problemet med de tyngsta kriminella gör att barnen lär sig av de andra, menar Rissa Seidou.

– Man vet inte med vilka dessa ungdomar hamnar, säger hon.

I videon: Polisen Rissa Seidou, som har jobbat länge med unga i västra delen av Stockholm, vill att hyresvärdarna ska ta ett större ansvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från SVT:s redaktion i Järva

Mer i ämnet