Hör Järvapolisen Rissa Seidou om hennes initiativ att bjuda in föräldrar att prata. Foto: Jasmine Gestblom/SVT

Järvapolisen: Hembesök och möten ska minska antalet skjutningar

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit ett tungt år för Järva med flera dödsskjutningar i Tensta, Rinkeby, Husby och Hjulsta. Nu försöker polisen samla civilsamhället och myndigheter varje månad för att stötta föräldrar. Man har även infört hembesök för föräldrar som är oroliga för sina barns liv.

En gång i månaden samordnar polisen i Järva, sedan i somras, möten i Husby, Rinkeby och Tensta i hopp om att föräldrar vars barn är på väg in i kriminalitet ska våga söka hjälp. Samtidigt får föräldrarna utbildning i hur samhället och rättsväsendet fungerar. 

Enligt områdespolisen och initiativtagaren till projektet, Rissa Seidou, har det än så länge gett goda resultat.

– Vi har provat mycket men det fortsätter att skjutas. Jag hämtade inspiration från Frankrike och USA och hoppas att vi kan skapa en länk mellan oss och föräldrar, säger Rissa Seidou.

Polisen har också infört hembesök till familjer som vädjar om hjälp när de märker att barnet är på glid. En tydlig trend man sett under besöken är att när situationen börjar urarta för ungdomarnas liv, så vill många föräldrar att skicka sina barn utomlands i hopp om att helt enkelt rädda livet på sitt barn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.