Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Linda Edmén var en av deltagarna som deltog i dagens manifestation mot skjutningar i Stockholm. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Här demonstrerar de mot det dödliga våldet

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagseftermiddagen anordnades en manifestation på Mynttorget i Stockholm. Initiativtagarna, som tagit fram ett eget åtgärdsprogram för hur skjutvåldet ska bekämpas, samlades för att överlämna skrivelsen till regeringen.

Nyligen gick över 300 föräldrar från Järvaområdet samman efter de många skjutningarna i Järvaområdet. De bildade nätverket ”Nationell kris” och skrev ett 34-punktsprogram som handlar både om en bättre och effektivare skola och att de vill se skärpta straff. Idag lämnades den över till inrikesminister Mikael Damberg (S).

Foto: Sandra Johnsson/SVT

Siffror från polisen visar att 94 skjutningar har inträffat i Stockholms län hittills i år. 19 personer har dött till följd av skjutvapenvåldet och 31 personer har skadats.  Det är två fler än under motsvarande period föregående år och fem fler döda än motsvarande period 2019.

Enligt polismyndigheten finns det omkring 2 500 grovt kriminella personer i olika nätverk i Stockholmsområdet.

Järva har under de senaste åren varit det område som drabbats värst av dödligt skjutvapenvåld.

Källa: Polisen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer