Under tio träffar har ungdomar från Järva fått testa på blåljusyrken. Foto: Moa Ferm/SVT

Järvaungdomar lär känna människan bakom uniformen

Uppdaterad
Publicerad

För att öka förståelsen för blåljuspersonalens vardag har en grupp ungdomar från Järva deltagit i projektet Människan bakom uniformen, MBU.

Projektet är ett samarbete mellan stadsdelarna i Järva och kursen avslutades med en iscensatt trafikolycka vid Kista brandstation. Men innan dess har ungdomarna under tio träffar fått lära känna representanter från polis, ambulans, brandförsvar och trafikbolaget Arriva. 

– Det handlar om att skapa en relation och en förståelse mellan uniformsbärarna och ungdomarna. Människan bakom uniformen

Maria Zahir är fritidsledare i Järva. Foto: Moa Ferm/SVT

startade i Göteborg efter stenkastningar mot blåljuspersonal. Det är lite svårare att kasta en sten på en person som du faktiskt känner, säger Maria Zahir, fritidsledare i Spånga-Tensta, som är ansvarig för projektet i Järva.

Vill väcka intresse för blåljusyrken

Förutom att skapa förståelse för blåljuspersonalens vardag hoppas stadsdelarna att ungdomarna själva ska få upp ögonen för blåljusyrken.

Se Järvaungdomarna agera i ”bussolyckan” i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.