Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jimmie Åkesson (SD) har tidigare medverkat vid Järvaveckan. Hör grundare Ahmed Abdirahman om Åkessons hot om att hoppa av om Kakan Hermansson medverkar. Foto: TT/SVT

Järvaveckan står fast vid Kakan Hermanssons medverkan

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen gick Jimmie Åkesson ut med uppgifterna om att han kommer ställa in sin medverkan på årets Järvaveckan om programledaren Kakan Hermansson finns med. Stiftelsen The Global Village som står bakom politikerveckan gav idag besked om att Kakan Hermansson fortfarande kommer att vara programledare, trots SD-ledarens krav.

Upprinnelsen till konflikten om Kakan Hermanssons medverkan i Järvaveckan är att hon påstås ha ställt krav på att Ebba Busch (KD) inte skulle få gå på ELLE-galan förra veckan, något som dementerades av Cia Jansson, chefredaktör för ELLE. Galan avbokade Kristdemokraternas partiledare sent inpå eventet med hänvisning till uttalanden som Ebba Busch gjort om att polisen borde skjutit skarpt i samband med påskkravallerna.

Kakan Hermansson presenteras här som årets konferencier på Elle-galan ihop med tidningens chefredaktör Cia Jansson. Foto: TT/Claudio Bresciani

Jimmie Åkesson har nu dragit en koppling mellan en gammal tweet från Kakan Hermansson och hennes medverkan som programledare på Järvaveckan. Tweeten innehöll bland annat uttrycket ACAB, All Cops Are Bastards.

SD-ledarens tweet från onsdagen. Foto: Twitter

Järvaveckan ger besked

På torsdagen publicerade Järvaveckan ett pressmeddelande där de tillkännagav vilka som skulle medverka och när. Både Jimmie Åkesson och Kakan Hermansson återfinns då i programbladet.

Ahmed Abdirahman, vd och grundare för Stiftelsen The Global Village som arrangerar Järvaveckan, ville initialt inte kommentera händelsen men bekräftade under torsdagseftermiddagen att Kakan Hermansson kvarstår som programledare.

– Vi recenserar inte vad olika partiledare säger, utan vi har ett program och kommer att fortsätta köra på det.

SD: ”Finns tid att ändra sig”

Järvaveckan sker 1-5 juni på Spånga IP. Enligt Sverigedemokraternas presstjänst finns det därför möjlighet att hinna peta Kakan Hermansson.

”Det finns fortfarande tid för arrangören att ändra uppfattning om Kakan Hermanssons roll under Järvaveckan. Om de inte gör det, så kommer Jimmie Åkesson att ställa in.” skriver partiet i ett mejl till SVT.

SVT har varit i kontakt med Kristdemokraterna om Ebba Busch medverkan på Järvaveckan och de meddelar att hon kommer att delta som talare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.