JO granskar uppmärksammade domen i Solna tingsrätt

Publicerad

Turerna kring den hårt kritiserade domen i Solna tingsrätt – då en misshandelsåtalad man friades för att han var ”av bra familj” – granskas av justitieombudsmannen (JO).

Det var i slutet av februari som den uppmärksammade domen avkunnades. Enligt domen friade de två centerpartistiska nämndemännen en man för misshandel eftersom han påstods komma från en bättre familj än kvinnan som anmält misshandeln.

Står inte för domen

Domen väckte stor uppmärksamhet och fick stark kritik. Tingsrätten valde senare att stänga av de två nämndemännen. Men enligt en av nämndemännen så skrev rådmannen en helt annan dom än den de kommit fram till, och det är den uppgiften som står i centrum för JO:s utredning.

Solna tingsrätt ska nu yttra sig i ärendet. JO skriver bland annat att tingsrätten ska redovisa sin bedömning i frågan om det finns ett behov för nämndemän att läsa ”eller på annat sätt ta del av förslag till skrivna domskäl innan en dom expedieras.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nämndemän utesluts ur C efter kritiserad dom

Mer i ämnet