Foto: TT

JO utreder försvaret efter Pride-tvång

Uppdaterad
Publicerad

Att beordra en soldat vid Livgardet att delta i Prideparaden i Stockholm innebär ett brott mot grundlagen. Det hävdar en man från Karlstad, som nu JO-anmält Försvarsmakten.

Det var under november som Försvarsmakten anmälde en av sina anställda soldater vid Livgardet till personalansvarsnämnden för beslut om en eventuell disciplinpåföljd. Anledningen var att soldaten vägrat utföra uppdraget som lastbilschaufför åt försvarsmaktens ekipage vid Stockholmsparaden.

Soldaten ska enligt anmälan uttryckt att ”försvarsmakten överhuvudtaget inte borde delta i sådana jippon”.

Karlstadsbon menar i sin anmälan till justitieombudsmannen (JO) att Prideparaden är en demonstration med starka politiska förtecken, och att ett deltagande inte kan grundas på tvång. Frågan ska nu utredas och JO har begärt att försvaret ska ge sin syn på anmälarens punkter senast den 3 februari 2017.

Soldaten själv, som SVT Nyheter Stockholm tidigare pratat med, vill inte kommentera händelsen innan frågan är färdigutredd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.