Josef, 17: ”Jag kände mig inlåst”

Uppdaterad
Publicerad

Josef var 14 år när han kom till Sverige hösten 2015. Han flydde livet i Iran för att söka ett annat, bättre, liv i Sverige.

Den månadslånga resan från Iran, via Turkiet genom Europa, slutade i ett mindre hus på landbygden utanför Stockholm tillsammans med elva andra ungdomar.

– Jag kände mig inlåst, säger Josef.

Josef, idag 17 år, var en av 35 000 ensamkommande som kom till Sverige hösten 2015. Han har sitt ursprung i Afghanistan men har bott i Iran hela sitt liv innan han kom till Sverige.

Hans familj är hazarer. En folkgrupp som är utsatt av andra folkgrupper i både Afghanistan och Iran.

Miljonvinster på ensamkommande

– Min familj i Iran har ingen framtid. Som afghan i Iran har du inget människovärde, jag ska göra allt för att få hit dem, säger Josef.

”Min största rädsla under flykten var att jag skulle dö”

Josef lämnade hemstaden Isfahan i Iran i september 2015 och kom till Sverige en månad senare.

Han berättar att familjens samlade besparingar gick till att finansiera hans resa till Europa. En farlig resa kantad av traumatiska händelser där han såg flera personer dö. 

– Min största rädsla under flykten var att jag skulle dö, att jag inte skulle få se min familj igen. Det var många som dog under min flykt. Flera som dog av kulor och andra som drunknade.

– När jag var i Iran visste jag inget, jag var ju ett barn. Jag såg så mycket under flykten. Det känns som att jag blev 30 år äldre.

Josef tog sig till Europa via Turkiet med hjälp av människosmugglare. En specifik händelse som har präglat hans liv sedan dess var när gruppen han reste med blev beskjuten vid gränsen från Iran till Turkiet.

– Vi tog skydd i bergen men gick vilse och var tvungna att vara kvar i tre dagar. Vi  hade varken mat eller vatten. När vi väl satt i båten från Turkiet var vi 40 personer. Jag var rädd, men känslan när vi nådde land var som en dröm, säger han.

Minns sin första tid med fasa

Vi träffar Josef för första gången i en park på Södermalm i Stockholm. Det har då gått drygt två sedan han kom till Sverige. Hans första fasta boende här var i ett hus på landbygden utanför Stockholm där han bodde tillsammans med elva andra unga killar från Afghanistan, Iran och Syrien. Boendet drevs som ett familjehem.

Josef minns den första tiden med fasa och beskriver att de var konstant hungriga.

– Vi fick två portioner mat att dela på under en hel dag och vi var tolv personer, säger Josef.

Enligt Josef var de isolerade och vågade inte gå ut av rädsla för mannen som de bodde hos.

– Vi ville gå till grannen och be om mat eftersom allt kretsade runt att vi var hungriga men vi tordes inte. Han som tog hand om oss sa att vi kunde bli skickade till Norrland om vi inte skötte oss, säger Josef.

Josefs historia om sin första tid i Sverige kantad av rädsla och oro för att vara helt i händerna på myndigheter delas av flera ensamkommande som SVT har varit i kontakt med.

Läser naturvetenskaplig linje och vill bli läkare

I dag ser Josef med tillförsikt på framtiden. Efter att han fick sitt permanenta uppehållstillstånd i december 2016 bor han nu i ett familjehem i Stockholm och läser naturvetenskapligt program på gymnasiet.  

Josef blickar framåt och satsar på att bli läkare i framtiden Foto: Privat

– Jag vill bli läkare för att kunna hjälpa andra människor. Jag vill också kunna hjälpa min familj i Iran, det är det allra viktigaste, säger Josef.

SVT har vid upprepade tillfällen sökt familjehemmet som tog emot Josef och de elva andra killarna deras första tid i Sverige för en kommentar. Efter att flera kommuner gjort bedömningen att mannen inte var lämplig att driva boende för ensamkommande så bedriver han inte längre verksamhet.

SVT Nyheter Stockholm inleder i dag en granskning av och med de som kom, de som tog betalt och de som betalade när 35 000 ensamkommande kom till Sverige hösten 2015.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Miljonvinster på ensamkommande

Mer i ämnet