Medan bostadsrättspriserna föll med en procent i riket, skedde en prisökning i Stockholm. Foto: TT arkivbild

Julstiltje på bostadsmarknaden

Uppdaterad
Publicerad

Bostadsförsäljningen tog julledigt redan i november.
Villapriserna var oförändrade medan bostadsrättspriserna föll med en procent i riket, skedde en prisökning i Stockholm.
Däremot blir 2019 högst troligtvis ett rekordår gällande antalet försäljningar.

Den senaste statistiken uppvisar en något blandad bild under november, men med små rörelser, konstaterar Svensk mäklarstatistik.

Medan det på riksnivå, liksom i Göteborg och Malmö, sker en nedgång på en procent jämfört med föregående månad, sker en prisökning med en procent i centrala Stockholm.

– Man kan säga att inför och över jul och nyår samt sommaren går volymerna ned kraftigt. Då ser vi små prisförändringar, de stora rörelserna sker under höst och vår, säger Per-Arne Sandegren, analyschef vid Svensk mäklarstatistik till TT.

Försiktig statistik

För villapriserna är statistiken ännu mer försiktig. På månadsbasis är det oförändrat i riket såväl som Stockholm och Malmö. På årsbasis är siffrorna upp fyra procent.

– Om man gör ett tidigt bokslut så har nästan alla redovisade områden gått upp under de sista tolv månaderna. Om 2018 präglades av en avvaktande marknad så har 2019 karaktäriserats av en uppgång, säger Per-Arne Sandegren.

Rekord i försäljningar

Antalet försäljningar kommer också att slå toppnivån från 2017. Hittills i år har det sålts fyra procent fler bostäder än under förra årets första elva månader, nu uppgår försäljningarna till 157 000.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer