25 miljoner kostar utbyggnaden Foto: Claudio Bresciani / TT

Junibacken bygger ut

Uppdaterad
Publicerad

För första gången sedan starten 1996 ska Junibacken på Djurgården byggas ut. En ny teaterscen och utställningslokal kommer stå färdiga redan i slutet av året.

Turistattraktionen Junibacken på Djurgården får två nya tillbyggnader, en mot söder och en mot öster. Utbyggnaden beräknas kosta 25 miljoner kronor och ska resultera i ny yta inomhus för lek, utställningar, musik, teater men också nya kontor för personal.

– Det ska vara ett flexibelt utrymme. Idag har vi tema Barbro Lindgren i vår utställningslokal och den är fast i två år. På den nya ytan ska vi kunna vara lite mer flexibla med tillfälliga arrangemang, säger Lotta Brugge, marknadschef på Junibacken.

Vill få barn att läsa

Junibacken har fokus på barnlitteratur och deras utställningar utgår från Astrid Lindgren och andra barnboksförfattare.

– En viktig uppgift som vi ser nu är att visa att det inte finns någon motsättning mellan de nya digitala berättelserna och det traditionella bokläsandet. Vi tror att själva lockelsen i att själv vilja läsa istället kan förstärkas genom att berättelsen upplevs i en ny form – och det ska den nya investeringen bidra till, säger Björn Edlund, vd på Junibacken.

Utbyggnaden ska vara färdig redan vid årsskiftet och den ordinarie verksamheten kommer hålla öppet som vanligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.