Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kaija Terho kertoo videolla, miten TBE on vaikuttanut hänen elämäänsä. / Kaija Terho berättar i videon ovan hur TBE har påverkat hennes liv. Foto: Jasmin Lindberg/SVT

Kaija, 74, smittades med TBE: ”Jag fick lära mig gå igen”

Uppdaterad
Publicerad

Kaija Terho, som bor i Stockholm, smittades av TBE, eller fästingburen hjärninflammation, sensommaren förra året och det förändrade hennes liv totalt. Tidigare hade hon ett aktivt liv, numera kämpar hon fortfarande med efterdyningarna av TBE-viruset.

I fjol var antalet TBE-infektioner rekordhögt i Sverige. En av dem drabbade är Kaija Terho, som smittades med virusinfektionen genom ett fästingbett i augusti förra året.

– Jag låg inlagd på sjukhuset i sju veckor. Jag var först på ett akutsjukhus i fyra veckor och sedan på ett rehabiliteringssjukhus i tre veckor, säger hon.

”Jag fick lära mig att gå och skriva igen”

Innan TBE-smittan var Kaija Terho aktiv i en finsk skrivarcirkel och rörde sig mycket utomhus, men efter smittan tvingades hon lära sig allt hon tidigare kunde göra om på nytt.

– Jag kan fortfarande inte läsa böcker och min rörelseförmåga är fortfarande ganska dålig. Jag behöver vila väldigt mycket numera.

Ångrar att hon inte tog TBE-vaccinet

Sjukdomen har begränsat Kaijas liv avsevärt. Sedan hon drabbades har många av hennes vänner vaccinerat sig mot TBE-viruset.

– Jag räknade precis ut att cirka 19 av mina bekanta har vaccinerat sig efter att ha fått vittna min kamp.

I videon ovan förklarar Kaija Terho vilken hjälp hon behöver för att klara av vardagssysslorna.

Det här inslaget är ursprungligen producerat för SVT Uutiset.

TBE är en engelsk förkortning för tick borne encephalitis, fästingburen hjärninflammation. TBE orsakas av ett virus och är en zoonos, det vill säga en sjukdom som kan spridas mellan djur och människor. Smittan överförs till människor huvudsakligen via fästingbett.

De flesta som smittas av TBE blir inte alls sjuka. Symtom på TBE utvecklas hos 10─30 procent som får en influensaliknande sjukdomsbild med feber och muskelvärk. Dessa symtom går vanligen över efter 4–7 dagar, men 20–30 procent drabbas därefter av en andra TBE-fas. De insjuknar då med symtom på hjärn- och/eller hjärnhinneinflammation med hög feber, svår huvudvärk, illamående, förvirring och andra neurologiska problem.

De flesta som insjuknar blir helt återställda, men ungefär en tredjedel får långdragna eller bestående besvär med bland annat uttalad trötthet och minnesstörningar. Vissa personer får bestående förlamningar även om det är ovanligt (0,5-2 procent bland dem med svår TBE). Dödsfall kan också förekomma men är mycket sällsynta. Den akuta TBE-sjukdomen ger oftast lätta symtom hos barn i förskoleåldern och det är sällan dessa behöver intensivvårdsbehandling för sin TBE.

För TBE finns effektivt vaccin, som kan ges även till barn från ett års ålder. Andra sätt att skydda sig mot TBE är att bära kläder med långa ärmar och ben. En fästinggranskning av kroppen en gång per dygn kan vara otillräcklig som skydd mot TBE, eftersom smittan överförs snabbt efter bettet. Däremot kan man genom en sådan hitta fästingar som fortfarande kryper omkring på kroppen och hinna avlägsna dem innan de biter sig fast. Myggmedel ger inget tillförlitligt skydd mot fästingbett.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer