– Sjukhusen är kroniskt underbemannade, säger specialistläkaren Akil Awad. Kan stockholmarna få rätt vård när pandemin är över? Hör specialistläkarens oro i videon. Foto: Pia Heick/SVT

”Kalla oss inte hjältar när ni sparat på vården”

Uppdaterad
Publicerad

Nu får regionpolitikerna i Stockholm hård kritik av vårdpersonal som menar att flera års svältbudgetar har utarmat vården.

På Södersjukhuset har julen varit tuff – på iva har det varit helt fullbelagt.

– Vi har behövt flytta patienter och anstränga oss till det yttersta, säger specialistläkaren Akil Awad som arbetat fem nätter den senaste veckan.

Corona i Stockholm

Kronisk underbemanning

Akil Awad var för drygt ett år sedan med och startade Stockholms sjukvårdsupprop, efter att Region Stockholm ville säga upp sjukvårdsanställda trots rådande personalbrist.

– Sjukhusen är underbemannade på grund av de svältbudgetar som politikerna lagt under flera år, säger Akil Awad.

Men trots att regionledningen håller med om att det råder personalbrist, ger vårdregionrådet Tobias Nässén (M) inga löften om högre löner för att locka ny personal.

– Det sköter ju arbetsmarknadens parter varje år, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Stockholm

Mer i ämnet