Daniel Källenfors (M) egna förslag om att skjuta upp arvodesbeslutet till nästa år fick inget gehör i kommunstyrelsen. Foto: Lidingö stad/Google earth

Källenfors (M) överkörd i kommunstyrelsen

Uppdaterad
Publicerad

Det har stormat rejält kring den politiska majoriteten på Lidingö efter att de föreslagit kraftigt höjda ersättningar till sig själva. Toppmoderaten Daniel Källenfors besked om att skjuta upp beslutet till nästa år kördes över under måndagkvällen. Nu påskyndas istället processen till innan årsskiftet för att undvika en jävsituation, ett beslut som kan tänkas gynna personliga intressen.

– Situationen är ju ohållbar. Det har varit en folkstorm utan dess like, säger Solveig Fröberg (M) som är ordförande i arvodesberedning.

Lidingöpolitikernas förslag om att kraftigt höja sina ersättningar drogs tillbaka efter en kritikstorm. 13 brev har inkommit till politikerna med skarp kritik mot höjda ersättningar som var planerade och på nätet har protestlistor skapats med flera hundra underskrifter.

Under måndagen förklarade kommunstyrelsens ordförande Daniel Källenfors (M) för SVT att man nu ska tillsätta en parlamentarisk utredning som förväntades ha ett nytt förslag redo för beslut i mars 2019. Så blir det inte.

Politikerlöner på Lidingö

Oppositionen har majoritet i arvodesberedningen

Under kommunstyrelsens sammanträde på måndagskvällen beslutade man istället att låta den nuvarande arvodesberedningen ta fram ett nytt förslag som kan klubbas redan den 17 december på kommunfullmäktige. Genom att fatta beslutet innan årsskiftet hoppas lokalpolitikerna undvika en jävsituation, det vill säga en beslutssituation där en person kan tänkas vara partisk för att det gynnar personliga intressen.

Man utökar även arvodesberedningen från fem till tio ledamöter. På så sätt blir samtliga partier representerade. Detta innebär även att den politiska majoriteten inte har en majoritet av rösterna i denna grupp.

– Jag har varit mentalt förberedd på att det skulle bli så här. Nu väntar ett intensivt arbete. Jag känner ju inte till hur de nya ledamöterna ställer sig till arvodesfrågan så jag kan inte föregå var vi landar, säger Solveig Fröberg som är ordförande i arvodesberedningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politikerlöner på Lidingö

Mer i ämnet