Carl-Johan Schiller (KD) skriver på twitter att man på måndagen ska träffa oppositionen för att samtala om arvoderingen. Mötet ställdes senare in. Foto: Lidingö stad

Lidingöpolitiker drar tillbaka kritiserat förslag om att höja sina egna löner

Uppdaterad
Publicerad

Lidingös politiska majoritet tänkte höja sina egna arvoden rejält. Vissa politiker skulle genom höjningen av arvoden få över 20 000 kronor mer i månaden. Efter stor uppmärksamhet från media och kritik från opposition och allmänhet drar man nu tillbaka förslaget för att lyfta det på nytt i början av året.

I ett gemensamt uttalande skriver majoriteten bestående av Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Lidingöpartiet att man drar tillbaka förslaget då det inte var tillräckligt genomtänkt.

”Vi kommer att dra tillbaka förslaget om arvoden för förtroendevalda som debatterats hårt de senaste dagarna. Helheten var inte tillräckligt genomtänkt och det blev blev inte bra. Men det behövs fortfarande en översyn av arvodena och vi kommer därför att bjuda in oppositionen till en sådan diskussion. Ambitionen är att fatta ett beslut i kommunfullmäktige i början av 2019.”

Politikerlöner på Lidingö

Förslaget: Kraftigt höjda politikerlöner

I förslaget ville kommunstyrelsens ordförande Daniel Källenfors (M) höja sin egen lön med 22 000 kronor i månaden, vilket skulle innebära en månadslön på 108 800 kronor. Bara det kommer att kosta varje Lidingöbo 27 kronor om året.

Daniel Källenfors (M), kommunstyrelsens ordförande. Foto: Lidingö stad

Dessutom föreslås de övriga tre kommunalråden få en månadslön på 81 600, lönehöjningar på mellan 15 000 och 37 000 kronor. Enligt oppositionen bildas också ett dolt kommunalråd som får 39 000 kronor mer i månaden.

Oppositionen: ”Förtroendet rejält skadat”

Oppositionen skriver i ett pressmeddelande att förtroendet för majoritetspolitikerna är rejält skadat.

”Ingenstans säger majoriteten att beslutet att chockhöja arvodena var fel utan endast att helheten inte blev lyckad. Vi anser att majoriteten borde ta fullt avstånd från tidigare förslag på chockhöjningar av de högsta arvodena. Förtroendet för de fyra kommunalråden är rejält skadat.”

Oppositionen bjuds in

Komunalrådet Carl-Johan Schiller skriver på twitter att de snart ska träffa oppositionen.

”Det omdebatterade förslaget om arvoden på #Lidingö kommer dras tillbaka och omarbetas. Första möte med oppositionen nu på måndag för bred förankring.”

Mötet som skulle äga rum på måndagen blev inställt men argumentet att det inte längre var aktuellt då förslaget skulle omarbetas.

SVT har sökt kommunstyrelsens ordförande Daniel Källenfors (M) som har lovat en kommentar under eftermiddagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politikerlöner på Lidingö

Mer i ämnet