Christoffer Bohman, biträdande lokalpolisområdeschef i Rinkeby, är positiv till kameror, men tycker inte att man ska ha för hög tilltro till dem. Foto: Jonathan Näckstrand / TT

Kamerorna har flyttat på brottsligheten

Uppdaterad
Publicerad

Med kameraövervakningen har kriminell verksamhet flyttat och brott som annars inte hade kunnat lösas har klarats upp, enligt polisen i Rinkeby. Men man ska inte ha allt för hög tilltro till kamerornas effekter – annat måste också till.

Klockan har slagit 20 och det rör sig fortfarande mycket människor på Rinkeby torg, i förorten i norra Stockholm. Det som händer på torget fångas upp av några av de 16 kameror som finns i Rinkeby sedan ungefär ett halvår tillbaka. Även i närliggande Tensta och Husby har polisen satt upp 23 respektive 16 kameror.

– De sitter på platser som har haft en brottslighet och problembild som är på en nivå så att de har fått epitetet särskilt utsatta platser av polisen. Dels är det en brottslighet som vi tror oss veta kommer att påverkas av kameran, dels har de här platserna i vår medborgardialog stått ut som otrygga, säger biträdande lokalpolisområdeschef Christoffer Bohman.

 Fler uppklarade brott

Han pekar ut narkotikaförsäljningen i området som en starkt bidragande orsak till otryggheten. Människor tvingas se den när de passerar torget, röra sig igenom ”affärerna”. Barn blir erbjudna att testa. Det skapar konflikter.

– De skjutningar vi haft på nationell nivå är ofta kopplade till centrumbildningar, och har inte sällan narkotika som bakgrund, berättar Christoffer Bohman.

Sedan kamerorna kom upp har polisen lyckats lösa flera brott som inte hade kunnat klaras upp annars, enligt Bohman. Man har också sett att den kriminella verksamheten i områdena har flyttat på sig. Det kanske inte låter som en klockren lösning – att bara flytta problemen – men det finns fördelar, säger han.

Kamera bara ett komplement

– Den har flyttat från en väldigt viktig plats för medborgarna: centrumbildningen. Den har också flyttat från en plats som inte är de här unga kriminellas förstahandsval. Det finns en problematik med att ha en cementerad droghandelsplats, alltså där gemene man vet att där kan man köpa knark.

– Men vi måste vara medvetna om att vi flyttar på problem och sedan gå in med full kraft till de nya områdena.

Bohman ser dock risker med att man har för hög tilltro till kamerornas effekter. De är bara ett komplement till andra samhällsinsatser. Och han är rädd att de problem man har med att få människor att vittna och anmäla brott kan öka.

– Sätter du upp kameror kan det vara så att många tar ännu ett steg tillbaka och säger att då behöver vi inte vara med alls. Sätter du upp kamerorna kanske du måste sätta in ännu en växel för att närma sig medborgarna och skapa tillit och öka förtroendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.