Kammarrätten öppnar inte dörren för en ny prövning. Foto: Tommy Bergman/SVT

Bakslag för Arbetsmiljöverket – nekas prövning av munskydds-domen

Uppdaterad
Publicerad

Striden om munskydden på äldreboendet Serafen kan ha nått vägs ände – åtminstone i domstolen. Kammarrätten i Stockholm avslår Arbetsmiljöverkets överklagande.

Serafen har stått i centrum för konflikterna om skyddsutrustning ända sedan Arbetsmiljöverket strax före påsk slog fast att det krävs både munskydd och visir i all patientnära vård.

SVT har i en granskning visat hur Arbetsmiljöverket pressats bakom kulisserna av både arbetsgivarorganisationen SKR och arbetsgivaren Stockholms stad – till att både tona ned och backa från sitt ursprungliga ställningstagande.

Arbetsgivaren Stockholms stad överklagade också Serafen-beslutet till domstol, som för några veckor sedan gick på Stockholms linje och upphävde Arbetsmiljöverkets beslut, med hänvisning till att det varit otydligt i beskrivningen av patientnära arbete.

Kan överklagas

Myndigheten överklagade men får nu alltså nobben av kammarrätten.

Stockholms stad kommenterar genom kommunikationsstrateg Carl Smitterberg: ”I sak påverkar inte beskedet från kammarrätten Stockholms stads arbete. Vi gör riskbedömningar för olika arbetsmoment och anpassar skyddsutrustningen utifrån vad som bedöms behövas och utifrån de riktlinjer som finns.”

Arbetsmiljöverkets chefsjurist Anna Varg skriver i en kommentar att myndigheten beklagar kammarrättens beslut: ”Det hade varit bra att få sakfrågan prövad. Vi har ställt krav på att personalen ska ha adekvat skyddsutrustning såsom munskydd och visir även i andra ärenden. Nu får vi ta ställning till ifall vi ska överklaga till Högsta förvaltningsdomstolen.”

Se SVT:s granskning av striden om munskydden här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Munskydd inom vården under covid

Mer i ämnet