Region Stockholm ska utreda om remisstvång ska införas på samtliga akutmottagningar. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Kan behövas remiss för att få akutsjukvård i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Den som blir sjuk och vill åka till en akutmottagning kan behöva ha remiss för att få komma in. Region Stockholm ska nu utreda om de ska införa remisstvång i hela Stockholm under 2020. Det skriver tidningen Dagens nyheter.

Den styrande blågröna majoriteten har motiverat varslen på regionens akutsjukhus med att allt fler patienter söker vård på närakuter och inom primärvården. Nu tar regionen nästa steg och ska utreda remisstvång på samtliga akutsjukhus under 2020. Om det skulle införas innebär det att inga patienter får komma in till akuten utan att ha fått en remiss från en annan vårdgivare, eller blivit hänvisad av 1177 eller 112.

Hälso- och sjukvårdsdirektören Björn Eriksson har kommenterat de nya uppgifterna i ett skriftligt svar till DN.

”Det innebär att hälso- och sjukvårdsförvaltningen kommer att tillsätta en sådan utredning som förutsättningslöst får titta på många olika alternativ till utformning för ett sådant remisskrav samt utreda konsekvenser och eventuella risker för de olika förslagen. Formerna för utredningen är ännu inte fastlagda.”

”I budgeten står det ”Akutsjukvårdens karaktär gör att den är svår att planera, men organisationen ska fungera så att vänte- och vistelsetider hålls rimliga. Ett införande av remisskrav till akutsjukhusens akutmottagningar ska utredas. Att ha remisskrav är en möjlig väg för att ytterligare försäkra sig om att de som kommer till akutsjukhusens akutmottagningar främst är patienter som behöver akutsjukhusets resurser och som inte kan undersökas och behandlas i andra vårdformer.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.