Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se hur föräldrar krävs på tusentals kronor när paddan kraschar. Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Dyrt när skolans surfplatta kraschar – föräldrar krävs på tusentals kronor

Publicerad

Surfplattor och datorer blir allt vanligare i undervisningen och trots att lagen säger att skolmateriel ska tillhandahållas gratis så förekommer det höga skadeståndsanspråk när olyckan är framme.

Stockholms kommunala grundskolor lånar gratis ut minst 42 000 lärplattor. De används i klassrummen, men ofta också för att göra hemuppgifter. När en platta skadas uppstår frågan om det var en olyckshändelse eller uppenbar oaktsamhet. I det senare fallet kan skolan kräva skadestånd, men för en olyckshändelse ifrågasätts ersättningskravet.

– Är det så att skolan organiserar sitt arbete så det är nödvändigt att ha de här lärplattorna, då måste man se till att eleverna får tillgång till dem utan kostnad och i den omfattning som behövs, säger Fredrika Brickman som är enhetschef på Skolinspektionen.

Skolinspektionen är tydlig med att skolorna inte i förväg, genom avtal eller bestämmelser, får kräva ersättning utifall it-utrustningen skulle skadas.

Självrisk upp till 3 000 kronor

På Tullgårdsskolan, som har låg och mellanstadieklasser, har alla elever en surfplatta. Skolan tillämpar en självrisk på upp till 3 000 kronor om en platta skulle ”tappas bort eller gå sönder i lek”, något som uppenbart bryter mot Skolinspektionens krav på att inga avgifter får aviseras i förväg.

Malin Bergalw, rektor Foto: Bo Öhlén/SVT

SVT har pratat med Skolinspektionen och de säger att man får inte i förväg stipulera en kostnad i samband med läromedel. Vad tänker du om det?

– Det är därför det är bra att vi har jurister som man som rektor kan vända sig till. Det är de som får titta på vad som är hållbart och inte hållbart och så förhåller vi oss till de lagar och regler som vi ska göra, säger rektor Malin Bergalw.

Så ni kommer att fortsätta att tillämpa de regler som ni hittills har alltså?

–Ja.

Skolledningen backar

Dagen efter SVT:s intervju med Malin Bergalw skickade skolledningen ett brev till föräldrarna:

”I vår ansats till klarare direktiv till er om vad det skulle kunna kosta, har vi på vår skola, inte i staden, gjort en bedömning att maxkostnaden för en lärplatta kommer vara 3 000 kr på Tullgårdsskolan – det var fel”.

Se hur föräldrar krävs på tusentals kronor när paddan kraschar. Foto: Bo Öhlén/SVT

SVT rapporterade · Läsplattor och datorer i skolan – vad är era erfarenheter?

Har du fått betala pengar för en trasig läsplatta? Berätta gärna hur man gör på din eller dina barns skola.
08.53
Tycker det är bra men att de borde låta mig ha kul med den också
08.54
Lämna plattan på skolan när dagen är slut så är problemet löst!
09.03
Jag är pensionär och kommer ursprungligen från skolvärlden. ”Jobbar” sedan över ett år som volontär i ett läxstödsprogram. Surfplattor och datorer är ett väldigt bra hjälpmedel, men den får inte ersätta läraren eller ersätta att lära sig skriva, tänka och reflektera. Det känns som att digitaliseringen av skolan har snabbat upp processen och alldeles för många barn har bråttom och chansar i stället för att tänka. Som sagt- de digitala hjälpmedlen är bra och är suveräna att använda att öva upp sin kunskap på och inte minst att söka kunskap via. Men stödet från lärare, föräldrar, äldre kamrater osv, måste finnas
09.24
Bästa är att man inte skriver på kontraktet , då måste skolan lösa det !! Och skriv en kommentar att man inte har råd att godkänna detta kontrakt!
09.31
Man får väl ta det på sin " drulleförsäkring" .Jag ser inte problemet..Kontrakt är ju påskrivet att eleven skall iakta varsamhet med plattan.
09.31
Det ska inte vara en klassfråga om eleven ska få studiehjälpmedel eller inte
09.31
Detta ska förstås också tillämpas på alla arbetsplatser i Sverige. Fria läsplattor till alla anställda, och inga skadeståndskrav ifall de går sönder.... När kan vi välkomna den svenska skolan tillbaka till verkligheten?
09.56
Svår fråga, nån form av incitament att ta hand om plattan måste ju finnas och ett ekonomiskt incitament är väll helt det klart det simplaste. Får du en ny så fort du tappar bort eller förstör en platta utan konsekvens så kommer detta spåra ur fort. Men det kanske är bra för mig som inte har barn eller går i skolan längre? Jag kommer ju kunna köpa mig en egen platta billigt i alla fall, är väll bara ge en 100 lapp till en grabb på bussen, han får ju ändå en ny när han kommer till skolan ändå i så fall ;)
09.56
Tyvärr har detta blivit en klassfråga då många föräldrar inte vågar plocka ut en skoldator/platta. När de riskerar dyra kostnader om barnen tappar dessa. Min son går i 4:an och enligt avtalet som skolan erbjöd är självrisken 5000kr om något händer för oss föräldrar. En helt orimligt kostnad, var vi tackade nej till att kvittera ut denna. Vi har köpt honom en egen Ipad som är bättre och med ett skydd som fungerar.

Läs hela brevet till föräldrarna där skolledningen tar tillbaka kravet på självrisk

Visa

Igår var SVT nyheter hos oss och gjorde ett reportage om digitala verktyg. Det var ett reportage bland annat om kostnader. I reportaget har jag inte använt rätt term gällande lån av digital enhet utan svarat på journalistens frågor om avtal och bekräftat att vi har Stockholms stads avtal. Det som är fel är att det inte är ett avtal – det är en överenskommelse om att ni har läst informationen om hur digitala enheterna ska tas om hand under lånetiden.

Vi som skola har fått förfrågningar om att vara tydligare kring ev. kostnader om lånade lärplattor går sönder. I vår ansats till klarare direktiv till er om vad det skulle kunna kosta, har vi på vår skola, inte i staden, gjort en bedömning att maxkostnaden för en lärplatta kommer vara 3 000 kr på Tullgårdsskolan– det var fel.

Det får enligt Skolinspektionen och Skolverket inte stå något om en fast ersättningsskyldighet, då det inte överensstämmer med avgiftsfriheten i skolan. Varken då eller nu är dessa 3 000 kr tänkta att vara en fast ersättningsskyldighet, men det kan uppfattas så. Därför kommer vi ändra detta och bara hålla oss till det som står i dokumenten om att omständigheterna i varje enskilt fall där en lärplatta går sönder utreds dialog mellan skolan, eleven och vårdnadshavaren.

I de fall en skada uppstått har vi alltid utrett händelsen och skolan har tagit och kommer fortsatt ta stort ansvar för våra lärverktyg. Hittills har vi inte krävt ersättning i något fall och inga räkningar har skickats ut från skolan. Vi vet att några vårdnadshavare själva har kompletterat utrustningen innan inlämning av verktygen vid avslut på Tullgårdsskolan.

Har ni frågor är ni varmt välkomna att kontakta mig.

Med vänliga hälsningar

Malin Bergalw

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer