Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Professor Joakim Dillner säger att vaccinen ger ett mycket bra skydd trots genombrottsinfektioner. Foto: SVT

Kan vem som helst bli smittad fast man är vaccinerad?

Uppdaterad
Publicerad

I takt med att vaccineringen går framåt dyker också fall av covid-smitta upp även bland de som är vaccinerade, framför allt bland de äldre som vaccinerades först. Det har väckt många frågor och här svarar Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi, på tre frågor om det som kallas genombrottsinfektioner.

Om en person smittas mer än två veckor efter den andra dosen kallas det för en genombrottsinfektion. Joakim Dillner säger att trots att det kan hända så ger vaccinen ett mycket bra skydd, och det är viktigt att alla vaccinerar sig nu inför hösten. Hör mer i videon ovan.

– I dagsläget när vi ser att infektionen är på väg ner, men inte har försvunnit, så är det extra viktigt att vi fortsätter vaccinera så mycket det bara går, säger Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet.

Vaccin är motåtgärden

Smittan har större möjligtheter att sprida sig när det blir kallare och alla är inomhus, något man måste ha en motåtgärd emot, säger Dillner.

– Den enda motåtgärden vi är villiga att använda i det här fallet är just att öka användningen av vaccin i befolkningen.

Under perioden 1 juli till 17 september, sett till hela landet, så hade personerna med genombrottsinfektioner en medianålder på 58 år. Flest genombrottsinfektioner identifierades i åldersgruppen 80 år och äldre. Det beror troligtvis på att de som är äldre dels svarar sämre på vaccinationer, dels vaccinerades först, skriver Folkhälsomyndigheten.

Under 1-17 september så var i hela landet 23 procent av covid-fallen genombrottsinfektioner.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Stockholm

Mer i ämnet